Dendermonde, 21 oktober 2019 - Je kan de impact van een goed kleurbeleid niet overschatten. Kleur bepaalt mee hoe we kijken naar de wereld rondom ons en heeft een diepgaande impact op onze emoties, ons gedrag en ons welzijn. Om de invloed van kleuren in school- en leeromgevingen beter te begrijpen, werkte Tarkett een uitgebreide kleurstudie uit.
Het kleurbeleid binnen een schoolomgeving of een onderneming vat je best niet te licht op. Net zoals een kamer wordt ontwikkeld met akoestiek, licht en luchtkwaliteit in het achterhoofd, is het belangrijk om rekening te houden met kleuren. Tarkett, marktleider in vloeroplossingen, deed een grondig onderzoek naar de invloed van kleur op ons gedrag, emoties en ontwikkeling, zodat de kleurkeuze op een beargumenteerde en functionele manier kan worden benaderd.
Van bij de geboorte speelt kleur een belangrijke rol in ons leven. Naast het feit dat kleur een bijdrage levert in decoratief opzicht, werkt kleur direct in op onze emoties, ons gedrag en ons welzijn. Het is daarom essentieel om rekening te houden met deze sterke eigenschap van kleur. Hierdoor is het mogelijk om ruimtes van hoge kwaliteit te creëren. Op basis van interviews met meer dan 45 internationale experts en 40 jongeren en studenten werd voor iedere leeftijdsgroep (0 t.e.m. 25 jaar) een resultaat in de vorm van een kleurenpalet van negen kleuren opgesteld. Het kleurenpalet diende als werkbasis, waarop verschillende alternatieven en variaties mogelijk waren voor iedere unieke omgeving. Uit de studie blijkt dat, naarmate we opgroeien, niet alleen onze perceptie van kleur verandert, maar ook de invloed ervan op productiviteit, emotie en gedrag. Om een positieve invloed te kunnen uitoefenen aan de hand van kleurgebruik, moet je niet alleen rekening houden met de functie van de ruimte en ervoor zorgen dat de kleurkeuze past bij de context van het ((ver)bouw)project, maar moet je eveneens rekening houden met de personen die in de ruimte zullen vertoeven.
Als je je moet richten op kinderen, dan is het belangrijk om rekening te houden met contrasten. Jonge kinderen focussen zich op het verschil tussen licht en donker en reageren voornamelijk op primaire kleuren. Iets oudere kinderen verkiezen dan weer felle kleuren om hun groeiende karakter kleur te geven. Zou je een ruimte voor deze groepen inkleden, dan gebruik je idealiter assertieve kleuren zoals groen en oranje, die ook kunnen dienen om bijvoorbeeld activiteiten- en stilteruimtes te onderscheiden. Gebruik je echter wit-, bruin- of grijstinten dan zal je geen effect teweegbrengen. Wanneer kinderen volwassen worden en gaan studeren is het vooral belangrijk dat studenten trots zijn op hun studieomgeving en dat zij zich comfortabel voelen, zodat ze het maximale uit hun opleiding kunnen halen. Voor zowel de middelbare school als de hogeschool of universiteit is het belangrijk dat de leerlingen/studenten een gevoel van identificatie met de school hebben. Een juiste uitstraling voor elke doelgroep heeft een sterk positief effect op de stemming bij binnenkomst. Daarbij kan je zelfs zo ver gaan om het kleurenpallet aan te passen per studierichting.
Iedere omgeving is, net als ieder individu, uniek en kan - afhankelijk van de omgeving, het tijdstip van de dag of de fysieke of psychologische staat - verschillende kleurbehoeftes uitdrukken. Over het algemeen moeten kinderen en jongere mensen in direct contact staan met de kleur, maar gevoeligheid voor kleuren is niet voor iedereen hetzelfde. Met deze kleurstudie wilde Tarkett dan ook de aandacht voor het brede scala aan verschillende individuen benadrukken. Zo hebben bijvoorbeeld introverte kinderen andere behoeften dan extraverte kinderen. Dat vertaalt zich ook door in het kleurenpalet. Om het maximale uit een lokaal of zelfs uit een onderneming te halen, is het opstellen van een kleurenplan dus net zo belangrijk als het opstellen van een technisch plan. Daarom is een co-creatie tussen alle partijen van groot belang. Benut de invloed van kleur optimaal door rekening te houden met de genoemde factoren. Zorg dat studenten of medewerkers zich identificeren met het gebouw, een positief gevoel krijgen bij binnenkomst en de juiste balans ervaren in de verschillende ruimtes. Een weloverwogen keuze van materialen en kleuren voor de vloer heeft een positieve invloed op de stemming en uitstraling van een ruimte. Een kleurconsulent kan hierbij advies op maat bezorgen.