Blog Drisag: maak je huiswerk over thuiswerk

Thuiswerken, we werden er ineens ingegooid en nu is het niet meer weg te denken uit onze samenleving. Praktisch en technisch zijn we helemaal gesetteld en kent zoom voor niemand nog geheimen. We zijn reeds helemaal gewend aan onze thuiswerkplek en zien de voordelen ervan in. Maar wat zijn de twee grootste kanttekeningen van dit hele verhaal? En hoe spelen we het beste in op deze keerzijde van de medaille? Drisag beantwoordt de vragen.

Telewerken werkt

Voordelen voor de werknemer:

- Beter balans werk en privé: als je thuiswerkt, kan je zelf je tijdsverdeling bepalen. Wil je in de voormiddag naar de supermarkt wanneer het rustig is? Dat kan en dan haal je die uren toch gewoon in wanneer de kinderen in bed liggen. Plan je tijdsbesteding zelf in. Als je op het einde van de dag je targets hebt gehaald of taken hebt afgewerkt, zit het goed.
- Delen met partner en kinderen: deel je werkplek met je kinderen tijdens het studeren of werk samen met je partner. Zonder collega’s is ook naar niets.
- Gereduceerd woon-werk verkeer: je moet je niet meer verplaatsen met de auto, trein of bus. Met andere woorden de tijd die je gebruikt om te reizen, kan je nu anders invullen. Je hebt dus meer vrije tijd. En dan hebben we het nog niet gehad over de ellelange files.

Voordelen voor de werkgever:

- Productiviteit: medewerkers zijn thuis productiever dan op kantoor. Ze worden niet afgeleid door een collega die snel eens iets komt vragen of een telefoongesprek. Volgens een onderzoek van de HR-dienstverlener Securex, presteert 86% van de bedienden evenveel of meer uren dan tijdens een vergelijkbare dag op kantoor.
- Minder ziektemeldingen: thuiswerk verlaagt de drempel om door te werken bij gezondheidsklachten zoals een verkoudheid. Je zit dan in je eigen cocon en kan gewoon in je joggingsbroek aan het werk.
- Efficiënter: de meerderheid benut zijn uren thuis efficiënter dan op kantoor. Slechts 3 % verricht thuis minder werk dan op kantoor.
- Veiliger: thuis blijf je in je bubbel. Kortom, je blijft veilig in uw kot.

Waarom telewerken niet altijd werkt ?

Maar wat zijn nu de twee meest voorkomende gevaren van telewerken? Wanneer wordt thuiswerken een nadeel? Als we 5 dagen in de week thuiswerken, bestaat er een grote kans dat je de voeling met het bedrijf verliest. Je gaat vervreemden en dat is niet enkel bij de normen en waarden van het bedrijf waarvoor je werkt. Maar je verliest ook je collega’s uit het oog want die small talk aan het koffiemachine is niet meer. Het verlies aan sociaal contact mag je niet onderschatten. Onze gouden raad? Het zit ‘m in een gezonde mix tussen thuiswerken en op kantoor coronaproof werken. Zorg voor een duidelijke aanpak over thuiswerken en communiceer dit met je medewerkers. (Meer weten over een coronaproof kantoor? De oplossing vind je hier)

Daarnaast is de thuiswerkplek een potentiële valkuil. Want weet jij in welke conditie je medewerkers thuiswerken? Misschien zitten de meesten wel aan de keukentafel te werken op een harde keukenstoel. Of hebben jouw medewerkers een aparte bureau ruimte? Lichamelijk klachten zijn bij thuiswerkers een veel voorkomende probleem omdat zij vaak niet beschikken over een kwaliteitsvolle bureaustoel. (Meer weten over ergonomie? Download de brochure Bewegend Zitten)

Deel dit artikel:
Onze partners