Slechte akoestiek op school maakt het moeilijk om goed onderwijs te bieden. In klaslokalen zorgt slechte akoestiek immers voor concentratieproblemen, vermoeidheid en slechte verstaanbaarheid bij zowel leerkrachten als leerlingen. Gelukkig is galm in een lesomgeving eenvoudig te verminderen. Hoe? Dat leest u in deze blog van Incatro.
Een goede verstaanbaarheid is essentieel in het onderwijs. De leerkracht moet zijn tijdens het lesgeven en leerlingen moeten ongestoord en geconcentreerd aan hun opdrachten kunnen werken. Een galmend klaslokaal beïnvloedt de prestaties van zowel docenten als leerlingen. Op lange termijn veroorzaakt slechte akoestiek zelfs gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, stemproblemen of stress.
Vaak zijn schoolgebouwen in België verouderd. Vroeger waren klaslokalen groot met veel raampartijen voor de lichtinval en zachte kleuren om de concentratie van leerlingen te stimuleren. De plafonds waren hoog en het interieur was sober. Tijdens het lesgeven had de leerkracht het woord en bleven de leerlingen stil. Hierdoor zorgde de inrichting en architectuur van het schoolgebouw niet voor akoestische problemen.
Tegenwoordig wordt er een moderne en leerlinggerichte onderwijsmethode toegepast waarbij klassikale lessen met groepsprojecten worden gecombineerd. Leerlingen werken vaker samen in open leeromgevingen waar zij communiceren over hun projecten. Daarnaast maakt men steeds meer gebruik van elektronica: leerlingen werken op laptops en docenten gebruiken digiboards waarop audiovisuele lesmaterialen worden afgespeeld. Het lawaai neemt toe en de concentratie neemt af. Het gevolg is dat de prestaties van docenten én leerlingen eronder lijden.
1. Absorbeer geluid met zachte materialen
Oude scholen worden gekenmerkt door hoge ruimtes met hard materiaal. Hierdoor weerkaatst geluid en ontstaat er galm. Door zachte materialen te plaatsen wordt de weerkaatsing deels tegengegaan en kan de akoestiek al aanzienlijk verbeteren.
2. Splits de ruimte op en breek het geluid
Als de ruimte het toelaat, splits deze dan op door bijvoorbeeld hoekjes te creëren en kasten te plaatsen. Op die manier worden geluidweerkaatsingen sneller gebroken en galm verminderd.
3. Schakel de hulp in van een akoestisch specialist
De akoestiek hangt af van de onderwijsvorm en de ruimte waarin wordt lesgegeven. Zo heeft een muzieklokaal of gymlokaal andere geluidspecificaties en akoestische oplossingen nodig dan een leslokaal. Om aan die geluidspecificaties te voldoen, moeten de juiste geluidsabsorberende materialen op de juiste plaatsen geplaatst worden. Schakel daarom de hulp in van een akoestisch specialist voor het beste resultaat.
Ervaart u slechte akoestiek op uw school? Onderneem actie en creëer samen met Incatro een aangename leeromgeving. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. Aan de hand van een galmmeting wordt bepaald welke materialen er nodig zijn om een aangename ruimte te creëren. Vervolgens monteren vakmannen de oplossingen op de juiste plaats.