BOB361 slaat twee vliegen in één klap met ingenieus en duurzaam ontwerp voor basisschool en woningcomplex Zennestraat

In de Brusselse Zennestraat werden samen met buurtbewoners, leerlingen, ​ leerkrachten en vertegenwoordigers van verschillende betrokken politieke niveaus de nieuwe Nederlandstalige basisschool ‘de Zennestraal’ en 15 passiefwoningen van de Brusselse Grondregie ingehuldigd. Het school- en woningcomplex is een project van architectenbureau BOB361, dat op een boogscheut van de site gevestigd is.

De grote uitdaging van het project was het inpassen van een omvangrijk programma van een volledige basisschool en nieuwe huurwoningen op een beperkte site. Het resultaat is een combinatie van hedendaagse architectuur, een actieve pedagogie en duurzaamheid. ​

Ingenieus ontwerp

Het ontwerp speelt met niveaus en hellingen waardoor er voor de lagere school en kleuterschool afgescheiden plekken ontstaan met interessante relaties tussen de verschillende niveaus. De beleving van de kinderen staat hierbij centraal: speelse relaties tussen binnen- en buitenruimtes, flexibel in te richten lokalen en circulatieruimtes als vrije en dynamische plekken in plaats van de klassieke statische gangen.

De nieuwbouw ligt deels in een binnengebied, waardoor er extra veel aandacht ging naar het maximaliseren van natuurlijke lichtinval, door de inplanting van vrijstaande volumes enerzijds, maar ook naar het dempen van geluid. De vloer van de speelplaats(en) is bedekt met waterdoorlaatbaar en geluidsabsorberend rubber en langs de muren werden klimplanten voorzien waardoor niet alleen de akoestiek maar ook de biodiversiteit verbetert.

Onderwijs en huisvesting

In september 2023 startte de Zennestraal met twee kleuterklassen en een eerste leerjaar. Momenteel zijn er al 52 kinderen en 6 leerkrachten op school. ​ De school wordt elk jaar ​ gradueel met een klas uitgebreid tot in het schooljaar 2028-2029 wanneer alle klassen operationeel zullen zijn en er 240 leerlingen zullen schoollopen. De nieuwbouw zal niet alleen dienst doen als school. De lokalen zullen ook ten volle worden ingezet voor naschoolse en buitenschoolse activiteiten, met onder andere een bibliotheek en een turnzaal.

Philippe Close, burgemeester van Brussel: “De prioriteiten van deze legislatuur waren onderwijs en huisvesting, twee elementen die ook in dit project op de voorgrond staan. Deze eerste Nederlandstalige basisschool binnen de vijfhoek is bijzonder goed nieuws voor Brussel, want de vraag ernaar is groot. Met dit project bieden we de Brusselaars en onze ketjes dus concrete oplossingen aan.”

Duurzaam bouwen

De ontwikkeling van de 15 openbare woningen in de Zennestraat beantwoordt aan de doelstellingen van het Huisvestingsplan 2019-2024 van de Stad Brussel. Het project voorziet in 3 appartementen met 3 slaapkamers, 7 appartementen met 2 slaapkamers, 2 met één slaapkamer en 3 studios.

Bovendien werd ook sterk ingezet op het technisch aspect van duurzaamheid die de toekomstige bewoners ook in staat stelt om te besparen op hun energiefactuur. De woningen en de school zijn zeer goed geïsoleerd en voorzien van zonwering. Op het dak van de school en de woningen werden zonnepanelen geïnstalleerd. Er is nachtkoeling voorzien via automatisch gestuurde ramen, luchtgroepen zijn uitgerust met warmte‐ en vochtrecuperatie en de ventilatie is vraaggestuurd om het verbruik van de hulpenergie zo beperkt mogelijk te houden. De bewoners delen in het binnengebied een groot gemeenschappelijk terras met veel groen. Vanaf dat terras klimt een grote trap naar alle individuele ingangen van de woningen. Lemahieu Group zorgde voor de brandvertragende behandeling van de Accoya-gevelbekleding. 

Bron: Kabinet Anaïs Maes
Deel dit artikel:
Onze partners