20 september 2013 was een heuglijke dag voor Bolderberg (Heusden-Zolder) en omstreken. Het langverwachte
BoCasa werd er officieel ingehuldigd, een complex dat een woonzorgcentrum en assistentiewoningen verenigt in één gebouw. Bovendien biedt BoCasa ook plaats aan het '
Carehome of the future', een driejarige tentoonstelling waar geïnteresseerden kunnen kennismaken met allerhande nieuwe producten, technieken en concepten die de toekomst van onze zorgsector mee zullen kleuren.
BoCasa omvat zowel een woonzorggedeelte (donkere gevelsteen) als assistentiewoningen (lichte gevelsteen). Aannemer Kumpen voerde het metselwerk uit met kalkzandsteen.Aangename woon- en leefomgeving Dat BoCasa geen 'standaardproject' is, is een understatement van jewelste. Waar het normaal gesproken private of openbare zorgverstrekkers zijn die de initiële impuls geven om een woonzorgcentrum te bouwen, kwam uitbater Vulpia pas aan boord toen het BoCasa-project al nagenoeg rond was. Het oorspronkelijke initiatief ging uit van Living Tomorrow (Groep Beliën), een innovatieplatform dat naar analogie met het Huis van de Toekomst ook een 'Carehome of the Future' wilden realiseren. Aangezien Living Tomorrow zijn nieuwe concepten en technologieën wilde integreren in een reële zorgomgeving, besloot het in Bolderberg een gloednieuw woonzorgcomplex te realiseren.
Dit woonzorgcomplex kreeg de naam BoCasa, een intrigerende titel die verwijst naar de knappe, huiselijke inrichting en de focus op leefcomfort die het zo typeert. BoCasa baadt in een aangename hotelsfeer. Natuurstenen vloeren, ruime gangen, fijne tinten, houtaccenten, verlichting 'come a casa', ...: alles is aanwezig om je er thuis te voelen. BoCasa biedt plaats aan negentig woonzorgkamers en 56 grote assistentiewoningen. De woonzorgkamers zijn ruim (ca. 32 m²) en huiselijk ingericht, de assistentiewoningen zijn opgevat als riante appartementen (70 tot 100 m²) die allen beschikken over een uitpandig terras. “De bewoners van de serviceflats krijgen ondersteuning à la carte,” aldus Luc Van Moerzeke, directeur van Vulpia. “We vinden het belangrijk dat ze in alle vrijheid kunnen bepalen in hoeverre ze gebruik willen maken van de aanwezige zorgfaciliteiten. In het woonzorgcentrum is die zorg uiteraard prominenter aanwezig, zij het zeker niet opdringerig. Het creëren van een aangename woon- en leefomgeving is minstens even belangrijk als het zorgaspect.”
BoCasa baadt in een aangename hotelsfeer. “Het creëren van een aangename woon- en leefomgeving is minstens even belangrijk als het zorgaspect,” vindt Vulpia-directeur Luc Van Moerzeke.
Kwalitatieve cateringNiet enkel qua zorgconcept en inrichting is BoCasa vooruitstrevend. Zo wordt er ook sterk ingezet op de kwaliteit van de catering: “Een gedetailleerde bevraging leerde ons dat de bewoners erg veel belang hechten aan het maaltijdmoment. We hebben dan ook inspanningen geleverd om de bereiding, de presentatie en de textuur van het eten te verbeteren. De maaltijden zullen bereid worden door Kevin Bonanno, een jonge, gedreven chef-kok die we hebben kunnen motiveren om aan te tonen dat je – zelfs in een zorgomgeving – met een beperkt budget toch kwalitatieve maaltijden kan brengen. In BoCasa zal hij in eerste instantie vooral ervaring opdoen, om dan in een latere fase ook in onze andere woonzorgcentra verbeteringsprojecten op te starten. Aan het woonzorgcentrum is bovendien een stijlvolle, publiek toegankelijke brasserie gekoppeld. Dat Kevin nu onze chef is, zal zich ongetwijfeld vertalen in hoge bezoekersaantallen, wat dan weer zal helpen om BoCasa te integreren in de omgeving. Het prediken van het 'openhuisprincipe' is voor ons toch wel erg belangrijk.”
De serviceflats zijn erg ruim (tot 100 m²) en luxueus ingericht. De bewoners kunnen in alle vrijheid bepalen in hoeverre ze gebruik willen maken van de aanwezige zorgfaciliteiten.
Carehome of the FutureNaast het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen heeft het BoCasa-complex uiteraard nog allerlei interessants in petto. Het fungeert als decor van het Carehome of the Future, een driejarige expositie die toont hoe de apotheek, de assistentiewoning en de zorgkamer van de toekomst eruitzien. Al deze ruimtes zijn ingericht met het oog op maximaal comfort, gebruiksgemak en technologische innovatie. Geïnteresseerden kunnen er kennismaken met een innovatieve, zachte antislipbevloering, digitale medicatiebedelingstoepassingen, geïntegreerde domoticaoplossingen, een nieuw apotheekconcept, ...
In hoeverre het Carehome of the Future onze zorgprofessionals zal inspireren valt nog af te wachten, maar Luc Van Moerzeke reageert alvast zeer enthousiast: “Als extensie op de Carehome of the Future beschikken we als het ware over een 'living lab', waar we de expertise van de partners ongedwongen in de praktijk kunnen brengen. Ook via de directeur van BoCasa, prof. dr. Neree Claes (Uhasselt), zullen we onze innoverende zorgvisie maximaal kunnen implementeren. We willen een synergie tot stand brengen die de expertise van de Living Tomorrow-partners, de kennis en inzichten van de academische wereld en onze eigen praktijkgerichte ervaring optimaal verenigt. Op deze manier zullen we proactief kunnen inspelen op de toekomstige noden van onze zorgsector, die toch wel erg onder druk staat door de toenemende vergrijzing en de groeiende focus op woon- en leefcomfort.”
Het BoCasa-complex biedt ook plaats aan het Carehome of the Future, een driejarige expositie waar geïnteresseerden kunnen kennismaken met de apotheek, de assistentiewoning en de zorgkamer van de toekomst.Twee fasesHet BoCasa-complex wordt opgeleverd in twee fases. De pas opgeleverde eerste fase omvatte de realisatie van een gebouw met 59 woonzorgkamers en 48 assistentiewoningen. Van deze serviceflats worden er veertig bewoond en maken er acht deel uit van de Carehome of the Future-expositie. Wanneer de tentoonstelling afgelopen is (binnen drie jaar), zullen deze laatsten mee worden geïntegreerd in het geheel. Fase 2 duidt op de bouw van een tweede, achterin gelegen blok met 31 woonzorgkamers en acht assistentiewoningen. De woonzorgkamers in dit blok zijn bestemd voor dementerenden. Ze zijn gegroepeerd in twee kleinschaligere afdelingen met een eigen binnen-buitenbeleving. Begin volgend jaar zal ook dit tweede gedeelte volledig klaar zijn. “Al bij al is het project zeer vlot verlopen,” luidt het bij aannemer Kumpen, dat de bouw van de volledige eerste fase en de ruwbouw van de tweede fase op zich nam. “Vanzelfsprekend was dit echter niet. Aangezien het Carehome of the Future door Living Tomorrow zelf gerealiseerd werd, was er in het gebouw voortdurend veel volk aan de slag. Bepaalde ingrepen vereisen echter een grote vrije zone (bijvoorbeeld schilderwerk), en dus was het wel belangrijk om een goede, logische organisatie op poten te zetten. Uiteindelijk is dit goed gelukt en mogen we terecht fier zijn op dit project. Een mooi werk in eigen regio is altijd leuk, maar een voorbeeldgebouw als BoCasa realiseren is toch nog van een andere orde.”
In BoCasa wordt er sterk ingezet op de kwaliteit van de catering. Het is een jonge, gedreven chef-kok die de dagelijkse maaltijden zal bereiden. Het complex bevat bovendien een publiek toegankelijke brasserie.Foto's: Marc Sourbron
Noot: Dit artikel verscheen eerder al in
Bouwen aan de Zorg.