BOEK. Open Ruimte Coalities (Architecture Workroom Brussels)

Een burgemeester heeft een ambitieus onthardingsplan, maar krijgt haar bewoners niet mee. Een landbouwer wil meer koolstof opslaan in zijn bodem maar mist de ondernemingsruimte. Een natuurvereniging wil de populatie veldleeuweriken redden, maar krijgt het gesprek niet op gang. En ondertussen blijft de open ruimte wegslinken. Of kan het ook anders? De publicatie ‘Open Ruimte Coalities’ brengt een radicaal ander verhaal. Architecture Workroom Brussels (AWB) verzamelde 179 projecten van het Open Ruimte Platform om iedere initiatiefnemer te inspireren en te voorzien van handvaten om de stap te zetten naar realisatie.

Open Ruimte Coalities maakt het portret van de groeiende praktijk van samenwerking in de open ruimte. Het boek bestaat uit vier delen, die telkens putten uit de ervaringen van 179 openruimteprojecten die de afgelopen tien jaar ondersteund of geïnitieerd zijn door (of betekenisvol waren voor) het Open Ruimte Platform.

 

Tien toekomstverhalen

In het eerste deel brengt AWB de diversiteit aan actoren, thema’s en werkschalen binnen deze 179 projecten terug tot tien toekomstverhalen over openruimtecoalities, geïllustreerd door kunstenaar Chloé Dierckx. Ze onthullen wat al deze projecten verbindt: de kracht van samenwerking in functie van de noodzakelijke verandering in tuinen, velden, wijken, dorpen, steden, landschappen en zelfs volledige stroomgebieden.

Het tweede deel benadrukt dat die verandering niet enkel beloftevol, maar ook mogelijk en zelfs aan de gang is. De fotoreportage door Bob Van Mol laat proeven van de werkzaamheden en realisaties op het terrein. Journalist Esmeralda Borgo zoomt in op vier inspirerende projecten en deelt het verhaal van de achterliggende sterkhouders, de ambities, het proces en de doorbraken.

 

Tien sleutelvragen

In het derde deel worden de projecten binnenstebuiten gekeerd. AWB deelt de succesvolle en minder succesvolle ervaringen volgens tien sleutelvragen waarmee elke initiatiefnemer van een openruimteproject aan de slag kan. Het vierde en laatste deel ten slotte maakt de inventaris van de 179 projecten. De kaartenreeks, samen met stemmen die getuigen over een praktijk van al doende leren, geeft een beeld van de vermenigvuldiging van openruimteprojecten in de voorbije tien jaar. 

Open Ruimte Coalities put zo uit 179 kleine en grote openruimteprojecten van de afgelopen tien jaar, en telt hun inzichten op tot ambitieuze toekomstverhalen en handvaten voor een volgende golf van projecten voor de Vlaamse open ruimte. Het boek kwam tot stand op basis van onderzoek, interviews met een diversiteit aan openruimtespelers en de 10 jaar lange ervaring van Architecture Workroom Brussels als aanjager en begeleider van het Open Ruimte Platform en diens programma’s. 

De publicatie ‘Open Ruimte Coalities’ is verkrijgbaar via de webshop van Architecture Workroom Brussels.

Bron: Architecture Workroom Brussels
Deel dit artikel:
Onze partners