BOEK. Wonen in Monnikenheide: zorg, inclusie en architectuur

Op 25 april stellen het Vlaams Architectuurinstituut en architect-filosoof Gideon Boie in DE SINGEL een boek voor over de zorginstelling Monnikenheide. In dit unieke zorglandschap in Zoersel gaan kwalitatieve architectuur en inclusieve zorg voor mensen met een beperking al jaren hand in hand.

Het recht op een eigen territorialiteit voor personen met een verstandelijke beperking, dat is de ambitie van Monnikenheide, een domein in Zoersel met gezinsvervangende voorzieningen. Sinds de oprichting in 1973 integreert initiatiefnemer Wivina Demeester kwalitatieve architectuur in Monnikenheide, met woningen ontworpen door gerenommeerde ontwerpers en bureaus als b0b Van Reeth, Maarten Van Severen, Bovenbouw Architectuur, 51N4E

Monnikenheide staat synoniem voor pionieren: in de zorg, in het wonen, in het creëren van een thuis voor alle bewoners, in het creëren van een warm nest en innovatieve, kwaliteitsvolle zorgarchitectuur. "Omdat wonen in goede architectuur," aldus Wivina Demeester, "bewoners en personeel mooier en gelukkiger maakt." Gestimuleerd door het beleid sijpelden de nieuwe zorg- en woonvormen waarin Monnikenheide pionierde overal binnen. Een halve eeuw later bruist het van de kleinschalige initiatieven en is de wetgeving met het persoonsvolgende budget dusdanig veranderd dat innoveren absoluut noodzakelijk blijft om de zorg voor personen met een beperking heruit te vinden.

Registreren voor deze (gratis) boekpresentatie doe je op de website van DE SINGEL.

Deel dit artikel:
Onze partners