Boekentip: Marc Dubois over architectuur en telefonie

De telefonie werd in 1876 uitgevonden door de Amerikaan Graham Bell. Het toestel met een draaischijf en cijfers verscheen in 1892. De telefonie kent een snelle ontwikkeling en verspreiding in Europa. De telefooncentrale, al dan niet samen met het postgebouw, wordt een symbool van de moderniteit en de vooruitgang. De Regie voor Telegraaf en Telefoon, opgericht in 1930, vertrouwde haar meest emblematische gebouwen toe aan architecten met faam.  In 'Architectuur en telefonie', geschreven door Marc Dubois, wordt aan de hand van archief- en historisch fotomateriaal de ontwikkeling geïllustreerd. Twee gerenommeerde fotografen, Karin Borghouts en Filip Dujardin, geven een hedendaagse kijk op dit patrimonium.

In dit boek, uitgegeven door Proximus en het CIVA, staat het gebouwde patrimonium centraal. De RTT en later Belgacom bouwde zeer veel, van Arlon tot Oostende. Met de grote toename van aansluitingen na 1945 was er grote nood aan centrales en ook aan ruimte voor personeel en onderhoudsdiensten. Door de technische vernieuwing werden veel gebouwen overbodig: ze werden verkocht en kregen een andere bestemming. Voor het eerst wordt dit onderbelichte patrimonium in de kijker gezet.

Van sommige gebouwen is de naam van de ontwerper gekend, andere werden binnen de RTT ontworpen. In het boek komen gebouwen aan bod van volgende architecten: Michel Polak, Léon Stynen & Paul De Meyer,Gaston, Brunfaut, Gaston Eysselinck, Charles Servais, Marcel & Paul Mignot, Jules Trenteseau, Geo en Dirk Bontinck, Henri Guchez & Jacques Dupuis, Paul De Maeght - Roland Vernimmen – Herman Augustyniak. Ook Japers-Eyers Architects werkte mee aan de publicatie, als bureau dat de Belgacom-toren grondig heeft vernieuwd en de Proximus-toren heeft gebouwd. 

De hoofdtekst werd geschreven door Marc Dubois. Andere auteurs die meewerkten aan het boek en korte tekstbijdragen schreven over specifieke gebouwen: Sébastien Charlier, Benoît Mihail, Jean-Marc Basyn en Maurizio Cohen.


'Architectuur en telefonie' is vanaf september in de boekhandel verkrijgbaar aan de prijs van 25 euro. 

Deel dit artikel:
Onze partners