Een geograaf, met een verleden als VUB-onderzoeker, consultant rond verkeersmodellen en ondernemer in stadslogistiek, die schepen van ruimtelijke ordening, mobiliteit en wonen wordt in Hasselt, komt beslagen op het ijs, zeker als hij zijn sociaaldemocratische insteek hard maakt. Dat bewijst Marc Schepers in ‘De herovering van de ruimte’, dat hij niet alleen schrijft maar bovendien in eigen beheer uitgeeft. Zo’n boek verdient respect en moet ernstig genomen worden.
Marc Schepers profileert zich als een regisseur van de stedelijke ruimte omdat hij meent dat de overheid de leiding moét nemen en het scenario moét schrijven als een kader van algemeen belang, waarbinnen de stakeholders van die stedelijke ruimte hun eigen rol kunnen opnemen. En die visie legt hij omstandig uit, samen met enkele gastauteurs (met onder meer een zeer sterke Tim Vekemans over uiteraard niet-bouwen). De politicus, en bij uitbreiding de overheid, moet een performante ondernemer worden, in naam van dat algemeen belang, en de ‘andere’ ondernemers (zoals projectontwikkelaars) meenemen in een verhaal van maatschappelijk verantwoord zakendoen en van economische haalbaarheid voor een duurzaam sociaal en ecologisch model. “Misschien moeten we het kapitalisme met een hoek af uitvinden. De juiste hoek.”
Schepers maakt omstandig maar vlot leesbaar zijn punt en illustreert met voorbeelden uit zijn praktijk van de bijna voorbije legislatuur wat mogelijk is, wat werkt. En hij kent de klassieke inspiratiebronnen. Jan Gehl zorgt in stilte voor de humane ondertoon en de 15-minuten-stad wordt in Hasselt de kwartierstad, waarbij ‘kwartier’ niet alleen voor ‘tijd’ staat maar ook voor ‘wijk’. Naar het einde toe wordt het wat te vrijblijvend-voluntaristisch en lopen de draad en de relevantie wat verloren, maar dan is de boodschap al voldoende duidelijk gemaakt: mensgerichte stadsontwikkeling moét en kàn.
Tot slot, dat Schepers schepen is bepaalt natuurlijk ook hoe dit boek gelezen en geïnterpreteerd wordt. Het schepen zijn is de kwetsbaarheid van de auteur, die immers afgerekend wordt op zijn walk-your-talk-gehalte. En dan wordt het dubbel. Is dit boek het credo van een lokale bestuurder, die verder wil doen en verder wil gaan, of is dit boek een mea culpa, een proeve van onmacht van een lokale bestuurder, die beseft dat het beter had gekund maar dat zijn reikwijdte beperkt is?
Zelf een mening vormen over het boek 'De herovering van de ruimte' van Marc Schepers? Dat kan! Door het boek te bestellen via deze link. Of door zo snel mogelijk een mailtje te sturen naar info@architectura.be met als onderwerp "Herovering van de ruimte". De drie eerste mailers krijgen een gratis exemplaar toegestuurd.