Ik lees veel en (zonder pedant te willen klinken) ik hou vooral van boeken die mij, toch een beetje een oude rot, nog iets bijleren. Of die mij op andere gedachten brengen. Of die dingen op een heldere rij zetten. VUB-professor Kobe Boussauw spreekt klare taal voor zijn studenten en bundelt die nu voor al wie zijn inzichten wil lezen. Of eigenlijk moét lezen want niemand, die met ruimte(lijke ordening) en omgeving bezig is en zich eens wil herijken, kan dit boek links laten liggen. Kortom, Kobe Boussauw schreef een boek en hij deed dat goed (met dank aan De Mens).
De auteur trekt talloze registers open. Hij situeert niet alleen het ruime en interdisciplinaire vakgebied maar ook de dagelijkse bestuurlijke, politieke en ideologische strijd voor ruimte en rond omgeving. Hij schetst de geschiedenis van het door bestuurders, experts, bedrijven en burgers al dan niet intensief, juist en duurzaam bezig zijn met ordening en planning. Hij besteedt terecht uitgebreid aandacht aan de gamechanger, het duurzaamheidsdenken, dat al 50 jaar oud is maar op wereldwijd regeringsniveau nog altijd in de speeltijdfase lijkt te verkeren. Hij ontwikkelt een resem aan deelthema’s in relatie tot ruimte en omgeving: huisvesting, economie, landschap, natuur en bos, water, mobiliteit,... En hij eindigt met een gortdroog maar raak overzicht van een halve eeuw instrumenten, die de overheid terecht of onterecht ineen gebokst heeft om vooral de schijn op te houden van daadwerkelijk en op lange termijn te plannen en te ordenen.
Ik merk aan mijn onderlijnfrequentie (sorry, maar ik doet dit alleen in interessante en relevante boeken) dat ‘Ruimtelijke planning’ een topper is: efficiënte en essentiële leer- en leesstof. Ik zal het boek nog veel raadplegen en gebruiken.
Het boek 'Ruimtelijke planning: denken over omgeving in Vlaanderen en Brussel' van Kobe Boussauw werd uitgegeven door Owl Press.