Bontinck tovert historisch Gents herenhuis om tot nieuw bankkantoor

Onlangs opende Delen Private Bank zijn langverwachte vestiging in het centrum van Gent. Het nam zijn intrek in een markant historisch pand op de Coupure, dat onder leiding van Bontinck Architecture & Engineering een volledige renovatie onderging. Om de historische waarde van het gebouw intact te houden, werden de technische installaties bovendien ondergebracht in een aanpalend nieuwbouwvolume.

Onlangs opende Delen Private Bank zijn langverwachte vestiging in het centrum van Gent. Het nam zijn intrek in een markant historisch pand op de Coupure, dat onder leiding van Bontinck Architecture & Engineering een volledige renovatie onderging. Om de historische waarde van het gebouw intact te houden, werden de technische installaties bovendien ondergebracht in een aanpalend nieuwbouwvolume. Tot slot realiseerde Bontinck onder het pand ook nog ondergrondse parking voor negentien wagens, een waar huzarenstukje op het vlak van bouwtechniek en stabiliteit.


Renovatie en uitbreiding

Delen Private Bank heeft zijn hoofdzetel in Antwerpen, maar was al langer op zoek naar een goede locatie voor een nieuwe vestiging in het centrum van Gent. Het kocht uiteindelijk een uit 1916 daterend herenhuis op de Coupure en schreef een drietal jaar geleden een ontwerpwedstrijd uit voor de herinrichting ervan. Het Gentse ingenieurs- en architectenbureau Bontinck kwam voor de dag met een ontwerp dat het historische karakter van het herenhuis uitstekend in de verf zet, en dit zonder enkel maar een klassieke restauratie te zijn. Bontinck ging verder dan de oorspronkelijke vraag en bekeek hoe het bestaande gebouw – binnen het statige straatbeeld van de Coupure – functioneel kon worden uitgebreid. Behalve de ingrijpende renovatie van het historische pand resulteerde dit op die manier ook in de bouw van een aanpalend nieuwbouwvolume en een ondergrondse parking.

 

 

 

 


Functionele herinrichting

Het eerste deel van het project omvatte de functionele renovatie van het bestaande herenhuis (1330 m²). Interieurarchitect Maarten Van Thourhout (Bontinck) licht toe: “Delen Private Bank stelde uiteraard heel wat eisen op het vlak van privacy en veiligheid. Een eerste uitgangspunt bij de renovatie was dan ook het creëren van een eenduidige routing naar en doorheen het gebouw. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping hebben we rond de grote inkomlobby een aantal spreekkamers ingericht, die door hun strakke interieur en hun grote oppervlakte haast echte leefruimtes zijn. Op het tweede niveau bevinden zich de kantoren voor de medewerkers van de bank. Het derde niveau (vlak onder het dak) hebben we volledig vrijgemaakt en omgevormd tot een multifunctionele ontvangstruimte. Via een groot raam heb je hier bovendien een mooi panoramisch zicht op de kuip van Gent. Tot slot hebben we nog het niveau -1, dat plaats biedt aan vergaderzalen en personeelsruimtes. Om er meer vrije hoogte te krijgen, hebben we de vloer hier een halve meter uitgegraven. De interne circulatie tussen de verschillende niveaus verloopt via twee liften en een monumentale trap.”

 

 

 


 





Respectvolle renovatie

De renovatie werd met bijzonder veel respect voor het historische karakter van het pand uitgevoerd. “Het was aan ons om alle gevraagde nieuwe functies optimaal te verwerken in de morfologie van het bestaande gebouw, en dit bovendien zonder al te veel afbreuk te doen aan de knappe oorspronkelijke vormgeving. Waar mogelijk hebben we de ruimtes dan ook teruggebracht tot hun originele indeling,” aldus Van Thourhout.
De inrichting van het gebouw is afgestemd op de uitgesproken smaak van de bouwheer. Strak en klassiek ontmoeten elkaar in verschillende ruimtes die stuk voor stuk baden in het licht. Grote raampartijen zorgen voor een overvloedige natuurlijke lichtinval, die waar nodig aangevuld wordt met discreet ingeplant kunstlicht (halogeen). Haast alle wanden zijn wit geschilderd, terwijl de bestaande afwerkingen werden bijgekleurd. Het aantal ingrepen is tot een absoluut minimum beperkt. In de spreekkamers werd er geopteerd voor een warme plankenvloer met extra brede planken, wat de huiselijke, informele sfeer absoluut ten goede komt. Boven de lobby op het gelijkvloers plaatste Bontinck een strak spanplafond, zodat de beoogde sobere, neutrale stijl niet doorbroken wordt door te protserige decoratieve elementen.


 





Nieuwbouwuitbreiding

De specificiteit van dit binnenstedelijke project plaatste Bontinck voor heel wat belangrijke uitdagingen. Zo moest het immers zeer veel rekening houden met de context waarin het aan de slag moest, zijnde het beschermde stadszicht van de Coupure, de bekende laan langs het kanaal tussen de Leie en de Brugse Vaart die binnen de stad een zeer belangrijke positie inneemt. Dit had vooral implicaties voor de toevoeging van de nieuwbouwblok naast het bestaande herenhuis. Na uitvoerig overleg met de diensten Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening en Monumentenzorg en Architectuur van de stad kreeg Bontinck echter toch de toestemming om het geplande nieuwbouwvolume te plaatsen. “Het gaat om een zeer strak blokje (172 m²) waarin alle technische voorzieningen van het kantoorgebouw gegroepeerd zijn (HVAC, serverruimte en alarmcentrale),” licht Maarten Van Thourhout toe. “Zo moesten we in het bestaande herenhuis geen technische ruimtes, lelijke ventilatieroosters, enz. aanbrengen en konden we het historische karakter van het gebouw binnenin extra in de verf zetten.”


 





Visuele link

Niet enkel in het herenhuis zelf, maar ook aan de buitenkant wist Bontinck die belangrijke historische waarde te benadrukken. “Via de bouw van het strakke nieuwbouwvolume hebben we de gevelrij aan de Coupure eindelijk kunnen sluiten,” aldus Van Thourhout. “Voorheen werd het herenhuis geflankeerd door een grote blinde gevel van een appartementsgebouw uit de jaren 70, wat een niet al te fraai zicht opleverde. Ze werden van elkaar gescheiden door een mooi hekwerk, dat we eveneens hebben weten te integreren in de nieuwe constructie. Het nieuwbouwvolume zweeft boven dit hekwerk uit. Zo creëerden we meteen ook een doorrit naar de tuin en de ondergrondse parking aan de achterkant van het gebouw. Om het contrast tussen het bestaande herenhuis en het resoluut hedendaagse nieuwbouwvolume niet al te groot te maken, worden zij op hun beurt van elkaar gescheiden door een glazen kern met een panoramische lift. Deze bevindt zich echter drie meter achter het gevelniveau, zodat het effect van het 'blokje' toch ook nog zichtbaar is. Om de visuele link met de klassieke gebouwen langs de Coupure toch levendig te houden, werd het blokje anderzijds volledig ingepakt met een charmante witte natuursteen.”


 




Ondergrondse parking

Het derde en misschien wel meest complexe onderdeel van het project was de aanleg van de ondergrondse parking (600 m²). Deze situeert zich immers niet enkel onder het bestaande herenhuis, maar ook onder de tuin en de woning van de buurman. Vanuit de ondergrondse parking kunnen personeel en bezoekers een lift nemen die rechtstreeks uitkomt in de inkomhal van het gerenoveerde herenhuis. Om deze koker te kunnen realiseren, moest heel het gebouw een paar meter ondergraven worden, wat op het vlak van stabiliteit en grondwaterbeheersing toch heel wat implicaties had. “Gelukkig hebben we ook deze moeilijke ingreep tot een goed einde kunnen brengen,” besluit Van Thourhout. “Via de bouw van deze ondergrondse parking vermijden we extra parkeerdruk rond de Coupure. Aangezien de parking zich dus onder de grond bevindt, is er bovengronds ook plaats voor een ruime stadstuin met zicht op het achterliggende park. Op deze manier gaan functionaliteit en esthetiek – net als in de rest van het project – hand in hand.”


Foto's: Koen Van Damme

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners