Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
Het nieuwe ACC wordt een herkenbaar oriëntatiepunt langs de Schelde. Dit acht verdiepingen tellende gebouw, met een totale vloeroppervlakte van 8.000 m² en een hoogte van 46 meter, is gelegen tussen de Zandvlietsluis en de Berendrechtsluis. Het vervangt het huidige coördinatiecentrum uit de jaren 70, dat niet meer voldoet aan de huidige comforteisen. Met een flexibele en modulaire structuur die voorbereid is op toekomstige veranderingen, wordt het een centrale hub waar teams zoals scheepvaartbegeleiding, sluisoperatoren, loodswezen en bootmannen nauw samenwerken.
De gemeenschappelijke werkvloer van 1.000 m² optimaliseert de communicatie en coördinatie binnen de nautische keten, essentieel voor een veilig en vlot scheepvaartverkeer. De cijfers onderstrepen het belang: in 2023 registreerde de haven 274.132 scheepsbewegingen, gemiddeld 761 per dag of 31 per uur. Het ACC speelt een cruciale rol in het beheren van deze stroom.
Naast operationele functies biedt het ACC trainingsfaciliteiten, ontspanningsruimtes en een bezoekersruimte, als externe hub van het belevingscentrum Havenwereld. Professionele bezoekers zullen via een begeleide rondleiding meegenomen worden in de nautische keten, met als hoogtepunt een beglaasde loopbrug die zicht biedt op de operationele ruimte en een panoramisch terras dat uitkijkt over de haven.
Het Antwerp Coordination Center zet een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw is volledig energieneutraal dankzij het gebruik van bodemenergie, een duurzaam systeem dat warmte en koelte uit de bodem haalt, en aanvullende energieopwekking door zonnepanelen. Door efficiënte energiebesparing en innovatief gebruik van technologie heeft het ACC geen fossiele brandstoffen nodig en stoot het geen CO2 uit.
Er is ook veel aandacht besteed aan circulair en doordacht materiaalgebruik, waardoor grondstoffen duurzaam worden ingezet en hergebruikt kunnen worden. Het gebouw biedt een optimaal binnenklimaat met hoogwaardige luchtkwaliteit, thermisch en akoestisch comfort, en maakt gebruik van groendaken, wadi’s en systemen voor regenwaterbuffering en -hergebruik. Met 10.000 m² ecologische buitenruimte draagt het ACC bij aan biodiversiteit en minimaliseert het de impact op de omgeving.