Bij het Vossenbos aan The Loop in Gent is de bouw van woonproject Bloei gestart. Verspreid over zes gebouwen komen er 191 appartementen, waarvan 38 budgetwoningen voor mensen die het moeilijker hebben op de privémarkt. Er komen ook vijf gemeenschappelijke ruimtes, één commerciële ruimte en een park. In een tweede fase komen er nog 48 sociale appartementen bij. Architectenbureaus URA, ectv en Jan De Vylder Inge Vinck (JDVIV) staan in voor het ontwerp van het project, landschapsarchitect Denis Dujardin voor het park.
Bloei, een publiek-private samenwerking van 3d Real Estate met stadsontwikkelingsbedrijf Sogent, is het eerste woonproject aan de noordzijde van The Loop. Op het terrein aan de rand van het Vossenbos komen in een eerste fase zes gebouwen, goed voor 191 appartementen met één tot vier slaapkamers. 38 daarvan zijn budgetwoningen voor mensen die het moeilijker hebben op de privémarkt. Ook komen er vijf gemeenschappelijke ruimtes en één commerciële ruimte.
De gebouwen worden met elkaar verbonden door een centraal plein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, met daaronder een halfondergrondse parking. Tot slot komt er aan de andere kant van het project een groot park met speeltuigen en wadi’s. De werken duren tot na de zomer van 2026. In een tweede fase komt er nog een zevende gebouw voor sociale huisvesting, een voorwaarde van de Stad Gent en Sogent. Dat gebouw zal 48 appartementen tellen.
"Vandaag kennen we The Loop vooral als een plek voor kantoren, grote winkels en evenementen. Met Bloei zetten we opnieuw een belangrijke stap richting onze ambitie om van The Loop een levendige stadswijk te maken met ook plaats voor wonen, handel en recreatie en méér groen en ruimte voor water."
Architectenbureaus URA, ECTV en JDVIV zullen de gebouwen van het project ontwerpen. Landschapsarchitect Denis Dujardin ontwerpt het park. Wyckaert is de hoofdaannemer. Het project is gesitueerd tussen de Ringvaart en de Raymonde De Larochelaan en maakt deel uit van de stadswijk The Loop, die nog volop in ontwikkeling is. De Stad mikt daar naast kantoren, winkels en recreatie ook op woningen en groen.
Vliegclub, luchthaven, woonwijk
Aan het begin van de 20e eeuw was het projectgebied nog de thuishaven van de vliegclub Aéro Club des Flandres. In de loop van de eerste wereldoorlog legden de Duitsers in het gebied een vliegveld aan. Na de tweede wereldoorlog werd dit vliegveld de officiële luchthaven van Gent. Tot 1984, want dan werden de eerste stenen gelegd voor de opbouw van iets helemaal anders: Flanders Expo. Een buurt met een rijke geschiedenis dus, die nu ook een mooie toekomst krijgt.
Dorpsplein
De gebouwen van Bloei slingeren langs het Vossenbos en het park. Ze zijn met elkaar verbonden door een terras waar de appartementen op gebouwd worden. Dit terras zal fungeren als een gezellig dorpsplein - een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en buren een babbeltje kunnen slaan. Onder dit dorpsplein bevindt zich een halfondergrondse parking.
Duurzaam op vele vlakken
Bloei is een duurzaam nieuwbouwproject in Gent. Enerzijds hebben alle woonunits een energiepeil lager dan E25 en voldoen ze ruimschoots aan de strenge eisen rond energieverbruik. Anderzijds hebben de architecten van URA, ectv en JDVIV, en landschapsarchitect Denis Dujardin ervoor gezorgd dat bewoners volop kunnen genieten van een groene, natuurlijke omgeving.
Engelse landschapsparken
Landschapsarchitect Denis Dujardin heeft zich laten inspireren door de Engelse landschapsparken om de groene omgeving van Bloei vorm te geven. Die parken zijn gekenmerkt door hun erg natuurlijke stijl en gebrek aan symmetrie. Golvende paden, verschillende soorten beplanting en heel wat inheemse bomen zullen samen zorgen voor een filmische ervaring wanneer je door het park wandelt.
Hooiland
Dujardin vertrekt voor dit park vanuit hooiland, wat betekent dat er veel hoge grassen zullen staan. Dit hooiland zal niet vaak gemaaid worden, om de biodiversiteit te bevorderen en de natuurlijke uitstraling te behouden. Bij veel regenval zullen zich vijvers vormen door de wadi’s die in het park worden voorzien. Dat is niet alleen mooi, maar zal er ook voor zorgen dat het regenwater langzaam terug in de grond kan trekken én dat de biodiversiteit in de omgeving van Bloei wordt aangesterkt.