Bouwafval wordt bouwmateriaal: 9.000 m² vloer en isolatie krijgt tweede leven als ‘Le Jules’

Op de Jules Bordetlaan in Evere zijn arbeiders en ingenieurs gestart met de ontmanteling van een oud kantorencomplex. Dat doen ze niet met de sloophamer. Duizenden vierkante meters aan plafondtegels, wandisolatie, computervloeren en tapijttegels zullen hergebruikt worden in het nieuwe bouwproject. Ook tientallen verlichtingsarmaturen krijgen een nieuw leven dankzij het ontwerp van a2o architecten. Een groot deel van dat bouwmateriaal zal uiteindelijk terugkeren in 'Le Jules', een wooncomplex voor 80 gezinnen.

De Jules Bordetlaan is één van de belangrijkste assen van het Noordelijke deel van het Brussels Gewest, terwijl de naastgelegen Leopold III-laan het centrum van de stad verbindt met de Ring, de E40 en de luchthaven van Zaventem. Het Brussels Gewest definieerde deze zone dan ook tot strategische pool van ruimtelijke ontwikkeling, geschikt voor kwalitatief wonen en kleinschalige kantoorfuncties. Daarnaast transformeert ze tot één van de belangrijkste mobiliteitsknopen van het Gewest. Vandaag de dag staat het kantoorgebouw leeg.

 

recyclage van materiaal

Specialisten gingen aan de slag met het in kaart brengen van alle mogelijke materialen die hergebruikt worden tijdens de verbouwing. In plaats van het gebouw met de sloophamer neer te halen, recupereren ze duizenden vierkante meters aan tegels, isolatie, vloeren en verlichting. Arbeiders sorteren zorgvuldig tussen enkele tonnen hout, glas, gips, metalen, bekabeling en steenpuin om er nieuw bouwmateriaal van te maken. De structuur van het gebouw gaat bovendien ook niet tegen de vlakte, maar zal dienen als ruwbouw voor het nieuwe woonproject ‘Le Jules’.

“Dat is grotendeels gebeurd en inmiddels stapelt het gerecupereerde isolatie- en vloermateriaal zich langzaam maar zeker op in de kelders van het oude kantorencomplex. Een gespecialiseerd team demonteert zorgvuldig alle materialen en die bezorgen we vervolgens aan aannemers en bedrijven die ze willen hergebruiken. Het gaat om één van onze grootste circulaire projecten ooit. Hierna vormen we het gebouw om tot een ecovriendelijk wooncomplex waar ruimte is voor 80 gezinnen.”, zegt projectontwikkelaar Pieter Vanhout.

Huismus, een kleine aannemer uit Gent, zal 2.400 m2 isolatiematerialen recupereren voor binnenwanden en akoestische plafonds van nieuwe woningen. 3.000 m2 verhoogde computervloeren worden gebruikt op een ander Brussels werf van Democo, het zusterbedrijf van Ciril. Nog eens 1.000 m² gaat naar het Franse bedrijf Mobius. Daarnaast recupereert Ciril zelf ook tientallen armaturen om er de 1.000 m2 parking in het project ‘Le Jules’ te verlichten.

“Alle materialen worden overigens opnieuw getest op sterkte en brandveiligheid alvorens ze worden hergebruikt. Materiaal dat niet voor 100% in orde is, wordt niet opnieuw ingezet. Dit is uiteraard een totaal andere manier van werken dan op andere werven waar de sloophamer wordt ingezet. Normaal zegt men: hoe sneller hoe beter. Maar dit is een veel duurzamere manier van werken die ook beter is voor de sociale economie.”, zegt Martha Vandermaesen, Democo.

 

Ecovriendelijk wooncomplex

De opbouw van ‘Le Jules’ staat gepland voor de zomer van 2023. Het project omvat een ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen met zonnepanelen, een zuinige warmtepomp en regenwaterrecuperatie. Dit wooncomplex wordt grotendeels uitgebouwd vanuit het huidige kantoorgebouw. Toch zal er bij de oplevering nauwelijks nog wat van te zien zijn dankzij de hulp van a2O architecten.

Meer dan de helft van de appartementen krijgt minimum twee gevels. Elk appartement beschikt over een groot balkon of terras. Door slim in te spelen met uitstekende stukken en schuine hoeken, ontstaat er maximaal zonlicht en privacy.

“Achteraan het gebouw bouwen we een gemeenschappelijk groot terras met uitzicht op de boomkruinen van de groene zone achter de site. Om ons duurzaam verhaal volledig rond te maken, planten we een klein bos met varens, grassen, bloeiende vaste planten, wintergroene struiken en bomen. Hierdoor lijkt de tuin naadloos over te lopen in het groene bedien. Bovendien zorgt dit uitzicht voor een aangenamere sfeer voor onze nieuwe bewoners.”, zegt Vanhout.

In 2025 nemen de eerste nieuwe bewoners hun intrek in ‘Le Jules’.

Bron: Le Jules
Deel dit artikel:
Onze partners