Een gebrek aan genderbalans en diversiteit is niet alleen in een thema op architectenbureaus, maar ook voor wie er een stem hebben in het ontwerpproces. Welke attitudes en praktijken kunnen architecten ontwikkelen om meer effectief participatief te ontwerpen? Waar liggen de sleutels tot een grotere meerstemmigheid in stadsontwikkeling en architectuurprojecten? Op uitnodiging van PAF (Platform voor Architectuur & Feminisme) geeft omgevingspsycholoog Adeola Enigbokan op dinsdag 6 februari toelichting op haar concept van de ‘shadow client’. Daarna gaat ze - samen met het publiek - in gesprek met Ama Koranteng-Kumi (Bloei & Groei en MINO Art Space) en Caroline Thaler (Endeavour).
Omgevingspsycholoog Adeola Enigbokan zal via een online verbinding een inleiding geven over het concept van de ‘schaduwklant’. Hiermee doelt ze op gebruikers die niet mee aan tafel zitten, en de vragen en noden die daardoor niet worden meegenomen in het ontwerpproces. Hoe krijgen we schaduwklanten beter in beeld en waarom is dat belangrijk?
Daarna praten Ama Koranteng-Kumi (directeur Bloei & Groei Amsterdam en MINO Art Space Antwerpen), Caroline Thaler (projectleider the Feminine City bij Endeavour) en het publiek verder, onder leiding van Evelien Pieters (initiatiefnemer PAF). Hoe kunnen we het concept van de schaduwklant inzetten? Wat zien we op dit moment gebeuren bij participatieve trajecten? Hoe kijken we naar begrippen als macht en gelijkwaardigheid in deze processen? Wat zijn bouwstenen om ontwerpprocessen en stadsontwikkeling inclusiever te maken?
De gespreksavond ‘Bouwen aan een feministische architectuurpraktijk: participatie, inclusie en de schaduwklant’ gaat door op dinsdag 6 februari 2024 van 19u30 tot 22uur in MINO Art Space (10a Joossensgang, Antwerpen). De avond is een gezamenlijk initiatief van MINO Art Space & Agency , Endeavour en PAF. Meer info vind je hier.