Bouwproces 2016 toont technische aspecten van hedendaags bouwproces

Centrum Duurzaam Bouwen organiseert op 26 mei 2016 in Heusden-Zolder voor de eerste maal Bouwproces2016. Tijdens het evenement voor aannemers en architecten komen verschillende technische aspecten van het hedendaagse bouwproces aan bod tijdens boeiende lezingen. Deelname is gratis mits voorinschrijving

Parallelle lezingen sessie 1

Om 14u gaat de eerste reeks parallelle lezingen van start. Gedurende 40 minuten boren onderstaande sprekers onderwerpen aan die het hedendaagse bouwproces illustreren.

1. BIM-opportuniteiten – Steven Hendrickx (Jaspers-Eyers Architects)

De ontwikkeling van de Limburgse hoofdstad Hasselt gaat vooruit met rasse schreden. Het nieuwe stadskantoor naar een ontwerp van Jaspers-Eyers, MASSarchitects, SAQ en architectenbureau Michel Janssen is een van de prestigeprojecten waar menig Hasselaar naar uitkijkt. Het ontwerp- en bouwproces is gestoeld op het BIM-principe. Steven Hendrickx van Jaspers-Eyers komt de opportuniteiten die BIM voor architecten biedt, uit de doeken doen.

2. Brandveiligheid – Bart Van Bever (Fireforum)

Hoe implementeer je maatregelen omtrent brandveiligheid het best in het bouwproces? Bart Van Bever Van Fireforum legt het uit.

3. Onderhoudsvriendelijk ontwerpen – Jan Moens (Bureau Bouwtechniek)

Levenscycluskost. Een term die steeds vaker de kop opsteekt. Een gebouw gaat lang mee, dus ontwerp je ook best vanuit een lange termijnvisie. Dat onderhoudsvriendelijkheid daarbij van groot belang is, komt Jan Moens van Bureau Bouwtechniek de aanwezigen diets maken.

4. Aan bestedingen via wedstrijdformule – Jo Uytterhoeven (Vlaanderen Bouwt)

Over de architectuurwedstrijdcultuur in België is het laatste nog niet gezegd en geschreven. Jo Uytterhoeven toont op Bouwproces 2016 hoe Vlaanderen Bouwt een aanbesteding via een wedstrijd aanpakt.

 

Parallelle lezingen sessie 2

1. BIM-opportuniteiten – Dieter Froyen, Sien van der Have (Kumpen)

Dezelfde insteek als de sessie door Jaspers-Eyers, maar hier komen de opportuniteiten voor de aannemer aan bod, in de hoedanigheid van Kumpen.

2. Brandveilig ontwerpen – Nadja Van Houten (Bureau Bouwtechniek)

Waar in sessie 1 de brandveiligheid tijdens het bouwproces aan bod komt, neemt Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek hier een stapje terug in het proces en toont ze aan hoe brandveiligheid de nodige aandacht te schenken tijdens het ontwerpproces.

3. Wetgeving hemelwater – Riet Lismont (Vlario)

Infiltratievoorzieningen, hemelwaterputten en dergelijke meer: waar moeten we allemaal rekening mee houden? Riet Lismont van Vlario legt het uit.

4. DBFM – Bert Lenaers (Vanhout)

Eendracht maakt macht, ook in het bouwproces. Hoe je tot dergelijke coherentie komt binnen een DBFM-kader, licht Bert Lenaerts van Vanhout toe.

5. BREEAM – Stefaan Martel (Bopro)

Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Oftewel BREEAM. Maar is het een modeverschijnsel, of plaveit deze methode de weg naar een hogere kwaliteitsstandaard? Stefaan Martel van Bopro tracht een antwoord te formuleren op deze vraag.

 

Parallelle lezingen sessie 3

1. CPRO on web – Mike Bogaerts (WTCB)

Mike Bogaerts van het WTCB komt uitleg geven over C PRO on web: een toepassing om prijsoffertes te maken.

2. Brandpreventie – Dieter Brants (Brandweer Leuven)

De nieuwe zonale structuur is van invloed op de brandpreventie. Dieter Brants van Brandweer Leuven legt uit wat er juist veranderd is.

3. Privéwatertoevoer – Riet Lismont (Vlario)

Ook een privéwatertoevoer moet regelmatig aan een keuring onderworpen worden. Hoe, wat en waarom? Riet Lismont van Vlario vertelt het allemaal.

4. Groene wanden – Ine Knoops (WTCB)

Een streling voor het oog, een verticaal streepje natuur in de stad en daarenboven praktische pluspunten zoals isolatie: groene wanden hebben veel in hun mars. Wat juist allemaal, zal Ine Knoops van het WTCB op Bouwproces 2016 onthullen.

5. Toegankelijk ontwerpen en bouwen – Lieve van Medegael (Facilitair Bedrijf), Caroline Delveaux (Inter)

De do’s en dont’s van een integraal toegankelijk ontwerp/gebouw komen de aanwezigen te weten dankzij Lieve Medegael van Facilitair Bedrijf en Caroline Delveaux van Inter.

 

Praktisch

Deelname is gratis mits voorinschrijving op de website bouwproces2016.be.

De erkenning voor permanente vorming voor architecten voor dit seminarie werd aangevraagd. Centrum Duurzaam Bouwen is erkend als vormingsaanbieder door de accreditatiecommissie permanente vorming van de Orde van Architecten Vlaamse Raad. Momenteel is de permanente vorming nog niet verplicht, maar u kan reeds punten verzamelen en deze overdragen wanneer het wel verplicht wordt. Ook voor dit seminarie heeft CeDuBo de erkenning aangevraagd. Momenteel wacht het op de validatie door de accreditatiecommissie van de Orde van Architecten Vlaamse Raad. Van zodra deze het aantal punten heeft toegekend, zal u hierover geïnformeerd worden via de website.

 

Centrum Duurzaam Bouwen

De vzw Centrum Duurzaam Bouwen (kortweg CeDuBo) is een informatie- en coördinatiecentrum gelegen in de voormalige badzaal op de mijnsite in Heusden-Zolder. Vanuit deze unieke locatie wenst CeDuBo het duurzaam bouwen op grote schaal te promoten en in praktijk te brengen. Hiervoor organiseert het centrum diverse activiteiten voor een zo groot mogelijk publiek.

Deel dit artikel:
Onze partners