Bouwsector zet in op circulaire pallethoezen

Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, weten we allemaal. Maar wist u ook dat er elk jaar meer dan 5.000 ton plastic pallethoezen op bouwwerven terechtkomen? Om te voorkomen dat deze plastics bij het restafval eindigen, ging Valipac zo’n vijftien jaar geleden van start met het Clean Site System. Via dit systeem kunnen aannemers voordelig zakken voor de inzameling van plastic folie aankopen bij handelaars in bouwmaterialen en de gevulde zakken daar opnieuw inleveren. Inmiddels is het systeem al heel goed ingeburgerd in de bouwsector, maar … het kan nog beter.

Vandaag is er duidelijk nood aan een nog duurzamer model: de circulaire economie. Circulair is dan ook hét woord van de toekomst. Enkel door de materiaalkringlopen te sluiten, kunnen we bouwen aan morgen.

Begin 2018 startte Valipac een bijzonder project, waarvoor het de steun kreeg van Vlaanderen Circulair. Het doel: ingezamelde pallethoezen opnieuw inzetten door het gerecycleerde materiaal te gebruiken voor de productie van … nieuwe pallethoezen voor de bouwsector. Verschillende enthousiaste actoren sprongen mee in de dans. Baksteenproducent Wienerberger verbond zich ertoe om de circulaire krimphoezen te gebruiken, op voorwaarde dat ze over dezelfde eigenschappen zouden beschikken als de hoezen uit nieuw (virgin) materiaal. Total ontwikkelde de polymeerformule die moest worden gemengd met het regranulaat dat door Rymoplast werd geproduceerd. Oerlemans heeft de krimphoezen vervaardigd met het mengsel van virgin polymeren en regranulaat. Fema en Go4Circle faciliteerden dan weer de contacten met de bouwmaterialenhandelaren en de ophalers/sorteercentra.

Amper een jaar later, op 15 februari 2019, werden de eerste circulaire krimphoezen gemaakt met 50 % gerecycleerd materiaal. En daarmee is de cirkel rond. De eerste resultaten zijn veelbelovend: Wienerberger gebruikt de krimphoezen als transportverpakking voor zijn bakstenen. Inmiddels hebben de pallethoezen ook alle testen voor de Europese transportveiligheidsnormen met succes doorstaan.

De partijen die deelnemen aan het project zitten echter niet stil. Ze overwegen om het percentage gerecycleerd materiaal in de polymeermix te verhogen of om de testen uit te breiden naar andere kwaliteiten van regranulaat. Het project bracht ook een aantal aandachtspunten aan het licht: het gebruik van inkt en kleurstoffen vermindert de competitiviteit van de circulaire krimphoezen. Vandaar de nood aan duidelijke richtlijnen over de mate van recycleerbaarheid van verpakkingen om hun circulariteit te verhogen, een nieuw project waarover Valipac zich op dit ogenblik buigt.   

Bron: Valipac
Deel dit artikel:
Onze partners