Bramstone, de zelfmodulerende bouwsteen uit België

Bramstone is een nieuwe bouwsteen ontwikkeld in Belgiƫ. EuCoMat, kort voor European Construction Materials, verdeelt deze bijzondere steen. Iedereen weet dat een traditionele baksteen nooit maatvast is (klei krimpt tot 10%) en het bouwen met bakstenen vereist veel voorbereiding en degelijk geschoolde mensen. Bramstone heeft een manier gevonden om een beter resultaat te krijgen tegen een fractie van de kosten.
Bramstone is een bijzondere bouwsteen ontwikkeld in België. EuCoMat, kort voor European Construction Materials, verdeelt deze steen. Iedereen weet dat een traditionele baksteen nooit maatvast is (klei krimpt tot 10%) en het bouwen met bakstenen vereist veel voorbereiding en degelijk geschoolde mensen. Bramstone heeft een manier gevonden om een beter resultaat te krijgen tegen een fractie van de kosten.



Bramstone is een bouwsteen gemaakt met puimsteen, 60 cm lang en 16 kg zwaar. Het zijn zelfmodulerende stenen, men hoeft dus geen mortel te gebruiken. Het bouwen van een muur wordt kinderspel, door de hoge maatvastheid van de stenen. Men begint met een vlakke basis, zet de eerste steen en je bent vertrokken. Gedaan met draden en waterpassen. Met het mobiele handvat kan je de steen gemakkelijk verplaatsen, waardoor de rug gespaard blijft. Er is gekozen voor puimsteen omdat dit materiaal overal ter wereld te vinden is, zelfs in Duitsland zijn er puimsteenmijnen.



Er is een tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de bouw. Bramstone opent hier nieuwe mogelijkheden, ook in ontwikkelingslanden. In Bolivia werd bij wijze van test een huis gebouwd in vier dagen! Ook voor de afwerking is deze steen interessant. In de holle delen kunnen gemakkelijk leidingen worden aangebracht waardoor uitslijpen overbodig wordt. Men kan de stenen vullen met beton, vezelbeton, betonijzer enzovoort, afhankelijk van de functie van de muur. De thermische waarde van puimsteen is uitstekend.



Op 20 september stelde Bramstone, tijdens een ludieke demonstratie te Wijnegem (Antwerpen), in primeur hun nieuwe bouwsteen voor. De aanwezigen konden een vergelijkende test bijwonen tussen de traditionele manier van bouwen met bakstenen en de manier van bouwen met Bramstone. Langs de ene zijde stond een ervaren metser die op de alom bekende manier een muur optrok uit rode snelbouwsteen. Aan de andere kant werd de Bramstone muur daarentegen gebouwd door een 'onhandige Harry', die nooit eerder een muur had gemetseld. Na een kwartier stond de volledige Bramstone muur recht, terwijl de ervaren metser nog bezig was om de tweede rij bakstenen af te werken.


    

  
De voordelen van de nieuwe steen zijn: een snellere bouw, grotere stabiliteit, gemakkelijkere en nettere afwerking, milieuvriendelijkheid,
duurzaamheid en betrouwbare normering.



Deel dit artikel:
Onze partners