Brandveilig, duurzaam en beschikbaar in meer dan 200 kleuren: Rockpanel gevelplaten voor de sociale woningbouw

Bij renovaties in de sociale woningbouw gaat er terecht heel wat aandacht naar de gebouwschil. Een grote rol daarin is weggelegd voor plaatmateriaal, legt Roberta Melis, Marketing Manager bij Rockpanel, uit in de tweedelige podcastreeks “Renovatie in de Sociale Woningbouw” van Architectura. Zo zijn bijvoorbeeld de Rockpanel Premium A2 gevelplaten brandveilig, duurzaam en makkelijk te installeren.

Voor Rockpanel is de markt in de sociale woningbouw geen onbekend gegeven. “Wij leveren regelmatig plaatmateriaal voor in de sociale woningbouw, in de vorm van gevelbekleding”, legt Roberta Melis uit. En dat heeft een goede reden. “Omdat plaatmateriaal brandveilig en duurzaam is, en voor meer dan 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat. En omdat je kan kiezen uit meer dan 200 kleuren.”

En vooral die brandveiligheid speelt een rol. “Vooral bij hoogbouw. In dat aspect hebben we bijvoorbeeld de Rockpanel Premium A2 gevelplaten, die volgens de bouwvoorschriften ook als onbrandbaar geclassificeerd mogen worden”, zegt Melis. Maar niet alleen de Premium A2 gevelplaten zijn geschikt. “In principe zijn alle platen geschikt voor sociale woningbouw, omdat ze ook makkelijk geïnstalleerd kunnen worden.”

Duurzaamheid

De verschillende Rockpanel-panelen bieden op vlak van duurzaamheid eveneens mogelijkheden. “Het is heel belangrijk om duurzaam te renoveren, om op lange termijn te denken”, zegt Roberta Melis. “Je moet zorgen dat je gaat renoveren  met een materiaal dat onderhoudsarm is, en dat zijn onze gevelplaten.”

Op die manier leveren de panelen ook op. “Soms gaat men bij het begin van een project kiezen voor een materiaal dat minder onderhoudsvriendelijk is, waardoor je na een paar jaar al ziet dat er bijvoorbeeld dingen moeten aangepast worden of zelfs al opnieuw gerenoveerd. Als je enkel denk aan de kost van het moment en later dingen moet gaan aanpassen, gaat het natuurlijk veel duurder zijn.”

Bewoners

Bij renovatie in sociale woningbouw speelt ook de hinder die de bewoners van de werken ondervinden mee. “Je moet ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk last bezorgt aan de bewoners. Dus, dat je de platen eigenlijk makkelijk kan installeren, en snel, zonder overlast te bezorgen aan de bewoners.”

Offsite

De panelen van Rockpanel zijn bovendien ook makkelijk te gebruiken in offsite constructie. “Als je dingen op voorhand al kan samenstellen en op de werf zelf de dingen gewoon moet installeren, dan ga je tijd besparen en efficiënter werken. Wij denken daar natuurlijk graag mee over na. Ik denk dat er heel veel plaatmaterialen zijn die daaruit toegepast kunnen worden, waaronder Rockpanel”, besluit Melis.

Net als de andere sprekers in de tweedelige podcastreeks, geeft ook Roberta nog een gouden tip mee voor renovatie in de sociale woningbouw. Wil je die graag kennen? Luister dan zeker naar de podcast!

 

Deel dit artikel:
Onze partners