Swisspearl, gekend omwille van zijn kwaliteitsproducten voor gebouwschillen, voerde recent uitgebreide proeven uit naar de brandweerstand van prefab houtskeletbouwelementen waarin diverse combinaties van hun producten zijn toegepast. Harold Van Coesant (Technical Sales Manager) en Yves Fordel (Marketing Manager) van Swisspearl delen de resultaten van deze onderzoeken en duiden wat dit betekent voor Belgische bouwprojecten.
Harold Van Coesant benadrukt de toewijding van Swisspearl aan brandveiligheid: “We hebben een tweeledig brandonderzoek gedaan naar de brandweerstand van prefab houtskeletbouwelementen die zijn voorzien van onze Swisspearl Windstopper.” Bij de eerste test werd een dunne spouwplaat van 4,5 mm gecombineerd met glaswolisolatie, een dampremmende folie en een gipsvezel-plaat. “Hoewel het doel 30 minuten brandweerstand was, behaalden we 60 minuten. Ook bij de tweede test met cellulose, een biobased isolatie, haalden we hetzelfde indrukwekkende resultaat.”
Deze testresultaten vormen een belangrijke stap in het waarborgen van de brandveiligheid in geavanceerde houtskeletbouw. De end-use testen voor de brandklasse van de gevel werden uitgevoerd met verschillende combinaties van materialen en opstellingen, wat resulteerde in nieuwe inzichten over spouwbrandgedrag. “We hebben langer getest dan de gebruikelijke 20 minuten en extra temperatuurmetingen gedaan om inzicht te krijgen in het moment waarop spouwbrand zich precies ontwikkeld en kan voortplanten,” licht Van Coesant toe.
De brandproeven waren gericht op de specifieke vereisten van de Belgische en Nederlandse markt. Van Coesant: “In Nederland werkt men met een ‘expert judgement’-systeem, waarbij externe consultants de testresultaten interpreteren om te garanderen dat combinaties van materialen voldoen aan de brandveiligheidsnormen. Vanuit de Nederlandse markt hadden we in dat kader al een overzichtelijk document opgesteld met allerlei opbouwen die wij kunnen onderbouwen naar aanleiding van onze testen.”
De Belgische regelgeving vraagt echter om een classificatierapport met een ‘direct field of application’. Daarom hebben we besloten om een groot aantal aanvullende testen te doen die daarvoor nodig zijn. Voor iedere combi die in ons handboek staat, hebben we dan ook daadwerkelijk een bevestiging op papier. Zo kunnen Belgische architecten, aannemers en bouwheren veilige en onderbouwde keuzes maken,” aldus Van Coesant.
Naast brandveiligheid speelt ook duurzaamheid een grote rol in de strategie van Swisspearl. “In de Nederlandse Nationale Milieudatabase staan we vermeld als categorie 1. Onze producten scoren immers erg goed op de Milieukostenindicator (MKI), waarmee de impact in euro’s per vierkante meter doorheen de levensduur wordt uitgedrukt,” vertelt Van Coesant.
Yves Fordel voegt toe: “Onze windstopper laat bovendien toe om biobased isolatie veilig toe te passen. Dat is op dit moment vooral een groot voordeel in Nederland, waar biobased bouwen vanaf 2030 deels verplicht is in projecten. Maar ook in België verwachten we een evolutie in dezelfde richting. Wij bieden nu alvast een uniek en grondig beproefd totaalassortiment waarmee biobased bouwen eenvoudiger en veiliger wordt.”
Swisspearl anticipeert ook op veranderende regelgeving rondom houten gevelbekleding. Sinds augustus 2024 zijn de voorwaarden voor brandklasse D aangescherpt. “Alle thermisch gemodificeerde houtsoorten moeten nu opnieuw worden getest,” merkt Van Coesant op. “In dat kader gebruiken veel houtleveranciers onze 4,5 mm Swisspearl Windstopper Extreme om te voldoen aan de strengere normen.”
Volgens Fordel biedt Swisspearl meer dan alleen producten: “We hebben de expertise in huis om klanten volledig te begeleiden. Door alle oplossingen te combineren, bieden we ook een budgettair aantrekkelijke oplossing. Dat verklaart ons succes in Nederland, waar houtskeletbouw al langer een standaard is. Maar ook in België groeit de prefab-markt enorm snel.”
Swisspearl’s aanpak biedt een uniek voordeel door brandveiligheid, duurzaamheid, en marktgerichte oplossingen te combineren. Met hun innovatieve onderzoek en toewijding aan kwaliteit bevestigen ze hun status als voortrekker in de bouwsector, zowel in Nederland als in België.