Brandvertragende oplossingen voor gevel- en wandbekleding in ThermoWood® en massief hout

Houten gevel- en wandbekleding staat bekend om zijn natuurlijke en warme uitstraling, wat tegenwoordig steeds meer in trek is. Voldoen aan zowel de duurzaamheids- als brandveiligheidseisen blijft echter een uitdaging. Lemahieu Group, met een lange geschiedenis als houtimporteur en -verwerker, speelt hierop in met innovatieve oplossingen op maat van de architect en de strenge brandvoorschriften. Als toegewijde partner voor de houthandel en gespecialiseerde houtverwerkende industrie richt het zich onder andere op de brandvertragende behandeling van hout en ThermoWood®. Via zijn joint venture LDCwood® is Lemahieu Group de enige Belgische producent van ThermoWood®.

Lemahieu Group werd in 1932 opgericht als houtimportbedrijf. De laatste vijftig jaar evolueerde het familiebedrijf en ging de onderneming nadrukkelijk op zoek naar extra toegevoegde waarde via het schaven van profielen, verduurzaming door middel van drenken en impregneren, borstelen, CNC-bewerkingen, brandvertragende behandeling enzovoort. Zo groeide ze uit tot een onestopshop met verschillende divisies voor kwaliteitsvol hout (Lemahieu Timber) en plaatmateriaal (Lempan Panels), met hoofdzetel in Gent en een productie- en verwerkingsatelier in Oostende. Daarnaast bundelde Lemahieu Group eind 2016 de krachten met Houtimport Decolvenaere, een zagerij met verschillende concessies in Kameroen. Samen richtten ze de joint venture LDCwood® op, die zich specialiseert in het thermisch modificeren van hout, ThermoWood® Tot nu blijft LDCwood® de enige Belgische producent van ThermoWood®.

 

Kwalitatieve verduurzaming

LDCwood® produceert ThermoWood® op de site van Lemahieu Group in Oostende. Daar beschikt het over zes Jartek ThermoWood®-ovens, verschillende schaaf-en houtverwerkingsmachines en een slijperij voor profielen op maat. Diverse houtsoorten – ayous, fraké, vuren, grenen, Radiata Pine, es, populier en Red Oak – worden er conform de gepatenteerde productievereisten van de International ThermoWood® Association verduurzaamd met het oog op een langere levensduur voor binnen-en buitengebruik. “Die opwaardering gebeurt volgens het gestandaardiseerde Thermo D-principe. Lees: door de temperatuur stelselmatig op te drijven tot 210 °C en vocht toe te voegen, zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. “Zo bieden we een kwalitatieve en ecologische oplossing voor de productie van houten gevel- en wandbekleding met een vergelijkbare duurzaamheidsklasse als tropische hardhoutsoorten”, vertelt Geoffrey Moerman.

ThermoWood® biedt tal van voordelen, waaronder een verbeterde dimensionele stabiliteit en resistentie tegen vocht en insecten. Je kan het dus toepassen als wand- of gevelbekleding zonder dat er extra bescherming nodig is om de vereiste levensduur te garanderen. Het hout is bestand tegen rotting en de meest extreme weersomstandigheden. “De hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid van onze ThermoWood®-producten zijn gegarandeerd. Zo worden we twee keer per jaar geaudit door een Notified Body, een externe partij die erkend is door de Europese overheid en die nagaat of we nog steeds aan alle maatstaven voldoen.”

 

CE-gecertificeerde brandvertragende behandeling

Niet enkel duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij houten gevel- en wandbekleding. Ook op het vlak van brandveiligheid gelden er strikte richtlijnen, die afhangen van het type en de hoogte van een gebouw. “Houten gevel- en wandbekleding op middelhoge gebouwen – lees: tussen 10 en 25 meter hoog – en lage gebouwen waar niet-zelfredzame mensen verblijven (crèches, ziekenhuizen …) moeten respectievelijk voldoen aan brandreactieklasse B-s3,d1 en brandreactieklasse C-s3,d1, wat per houtsoort moet worden aangetoond via een classificatierapport op basis van testen”, legt Geoffrey Moerman uit.

“Daarvoor is een brandvertragende behandeling nodig. Bij Lemahieu Fire Protection® doen we dit met behulp van Burnblock®, een ecologisch product dat volledig biologisch afbreekbaar is en over een Cradle to Cradle Gold-label beschikt. Het hout wordt geïmpregneerd met Burnblock® onder vacuümdruk in onze autoclaaf. Daarna laten we het nog drie à vier weken drogen in de droogoven tot het gewenste vochtgehalte. Dit proces is CE-gecertificeerd en gebeurt net als de productie van ThermoWood® onder toezicht van een Notified Body. Sinds kort beschikken we tevens over brandvertragende houtoplossingen met voorvergrijzer en binnenkort ook met kleur. Brandveiligheid en esthetiek gaan bij ons met andere woorden hand in hand!”

Deel dit artikel:
Onze partners