Brandweerkazernes krijgen nieuwe look dankzij cassettegevel

De brandweer van Luik krijgt onderdak in een nieuw gebouw. Drie van haar kazernes ondergingen een grondige opknapbeurt. De gevels werden bekleed met aluminium cassettes die de gebouwen een heel nieuw elan geven.

Drie brandweerkazernes van de Intercommunale d’Incendie de Liège in Grâce-Hollogne, Grivegnée en Ans werden de voorbije maanden grondig gerenoveerd en licht uitgebreid. De Genkse firma Limeparts zorgde voor de bekleding van de gevels met 2.300 m2 aluminium cassettes. “Het gaat om drie quasi identieke gebouwen, maar door telkens een iets andere modulering van de cassettes te hanteren, hebben we toch drie unieke gebouwen gecreëerd”, zegt Koen Vandersmissen, CEO van Limeparts. “Zo hebben we gespeeld met de modulering van de panelen en de positie van de rode band om elk gebouw een unieke uitstraling te geven.” Limeparts kwam hiermee tegemoet aan de vraag van het architectenbureau Atelier d’Architecture Emmanuel Grandmaison.


Van hobbelige naar rechte wanden

De keuze van Limeparts viel op volkern aluminium cassettes met een dikte van 3 mm. “Deze afmetingen waren voorgeschreven en het meest geschikt om dit project mee uit te voeren”, stelt Vandersmissen. De renovatie bood Limeparts ook de mogelijkheid om de gebouwen te isoleren volgens de hedendaagse normen, meer bepaald door een lichte buitenschil tegen de gevel te plaatsen. De montage bleek echter niet vanzelfsprekend. “We beginnen elk project met de montage van onze beugels”, legt Koen Vandersmissen uit. “Dat bleek in dit geval vrij complex omdat de gebouwen geen rechte wanden hebben. In de betonelementen zit een bepaalde helling, waardoor we niet op een vlakke ondergrond konden monteren. Ons werk resulteerde wel in mooie, rechte gevels.” Vervolgens werd de isolatie aangebracht, daarna de onderconstructie en daarop zijn de panelen geklikt.

Een andere uitdaging schuilde in de afmetingen van de panelen. “Deze waren vrij groot, wat het niet evident maakt om ze te produceren met de blijvende hoge kwaliteit die we onszelf opleggen”, zegt Vandersmissen. “De buitenmaatse, zware panelen bemoeilijkten ook het montagewerk. Ons doel is echter steeds de visie van de architect te realiseren, en daar zijn we in geslaagd”.


Minimale vervuiling

Een voordeel van de gevelsystemen van Limeparts is dat elk paneel individueel uitneembaar is. Vandersmissen: “Wij hoeven geen grote gevelvlakken te demonteren of schroeven los te maken wanneer we de ruimte achter de gevel moeten bereiken. Tegelijk blijft ons bevestigingssysteem volledig onzichtbaar, wat de gevelsystemen van Limeparts uniek maakt.”

Limeparts werkt bovendien met een verdoken afwateringssysteem. Alle raamgoten zijn zo geconstrueerd dat vervuiling van de ramen opgevangen wordt in de goot en afgevoerd wordt via de verticale draagstructuur achter de gevel. Dat zorgt ervoor dat de vervuiling aan de voorzijde van de cassettes minimaal blijft.


Moderne uitstraling

Met de cassettegevel gaf Limeparts de brandweerkazernes een nieuw elan en een moderne uitstraling. “Het lijken volledig nieuwe gebouwen en dat zijn het eigenlijk ook, want zowel de binnenzijde als de ramen en de buitengevel zijn gerenoveerd. Dit project is een mooie referentie voor ons. We zijn fier op elk project dat we realiseren, maar de transformatie van oud naar nieuw is bij deze realisatie toch bijzonder treffend. Ook de creativiteit van de architect komt mooi tot uiting. Hij heeft de gebouwen niet alleen gerenoveerd, maar ze een nieuwe look gegeven met ons product”, aldus Koen Vandersmissen. De kazernes in Grivegnée en Ans zijn al opgeleverd. De kazerne in Grâce-Hollogne wordt afgewerkt tegen het bouwverlof.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Bouwen aan Vlaanderen.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen - Liesbeth Verhulst
Deel dit artikel:
Onze partners