De
Sportcampus GIB in
Brasschaat is in een recordtempo gebouwd. Van afbraak tot oplevering zijn er slechts
vijf maanden verstreken. Het schoolgebouw is door
mertens-architecten en
Brebuild gerealiseerd.
Begin 2012 is er door het Brasschaatse gemeentebestuur beslist dat er een nieuw en flexibel schoolgebouw moest komen. Dit kwam er in plaats van een oud voetbalstadion. In juni 2012 gingen de bouwwerken van start. Slechts vijf maanden nadat de arbeiders begonnen met de afbraak van de zittribune, is het nieuwe gebouw opgeleverd.
Het gebouw is duurzaam opgetrokken. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals hout met FSC-label en rotswol. Het gebouw maakt dan ook gebruik van een houtskeletconstructie en is volledig bekleed met hout, zodat het geheel past in de groene omgeving waarin het staat.
Als vloerbekleding werd Marmoleum van
Forbo Flooring geplaatst,
een
natuurlijke vloer, gemaakt van 97% natuurlijke grondstoffen. De belangrijkste daarvan zijn lijnzaadolie, afkomstig van vlasplantzaden, houtmeel
uit gecontroleerde bossen, en jute, de natuurlijke drager waarop het
linoleum wordt geperst. 72% van deze grondstoffen is hernieuwbaar en 43% recycleerbaar. Op het einde van de levenscyclus kan de vloer dus gewoon worden vermalen en afgevoerd. Bij verbranding levert het materiaal trouwens een hogere calorische waarde dan de energie die wordt verbruikt bij productie, zodat de cirkel op een positieve manier gesloten wordt.
Een belangrijke voorwaarde was, dat het gebouw flexibel moest zijn. Omdat zo goed als alle binnenwanden niet-dragend zijn, is het mogelijk om het gebouw in de toekomst anders in te richten. Ook zijn alle sanitaire en technische ruimten gegroepeerd. Hierdoor zijn er veel minder leidingen nodig en is er meer planvrijheid voor de overige ruimten. Het sanitair kan tijdens sportmanifestaties gebruikt worden, zonder
dat lokalen moeten worden geopend. Er zijn ook geen tussenruimten in het
gebouw, waar mensen zich kunnen verbergen. Een grote sociale controle
is dan ook een extra troef.