Het woord boomhut kan bij velen dierbare jeugdherinneringen oproepen. Als kind is het idee van een huis dat boven de grond zweeft, een eindeloze bron van pret en verwondering. Talloze ontwerpers hebben geëxperimenteerd met die gedachte en creëerden mooie staaltjes van architectuur tussen de bomen. We stellen hier graag negen opmerkelijke projecten aan u voor.
1. Yellow Treehouse Restaurant / Pacific Environments
Dit eigenzinnige ontwerp van Pacific Environments is een volledig functionerend restaurant voor maar liefst 18 personen. Het project is gesponsord door de Gouden Gids. De gebruikte materialen en dienstverlening, komen allemaal rechtstreeks uit het bekende telefoonboek. Het Yellow Treehouse Restaurant 'doet denken aan dromen uit de kindertijd, aan speeltijd en sprookjes van betovering en verbeelding.' De inspiratie voor de vorm van het gebouw komt uit de natuur: cocons, uien en schelpen.
2. Treehouse Solling / baumraum
Dit huis is gebouwd op een kunstmatige vijver, gelegen temidden enkele hemlocks (bomen). Het is ontworpen door baumraum. De boomhut telt twee verdiepingen en doet dienst als een observatieplek en een cabine voor overnachting voor een gezin uit Uslar, een stad in Duitsland. Een trap vanaf de rand van de vijver geeft toegang tot de hut.
3. Tree Snake Houses / Luís Rebelo de Andrade + Tiago Rebelo de Andrade
De Tree Snake Houses danken hun naam aan de bouwtechniek die gebruikt werd om ze te bouwen. De houten latten aan de onderkant geven ze immers de verschijning van 'een slang die glijdt tussen de bomen.' De vorm is met opzet niet loodrecht gemaakt, een experiment in hoe de grenzen van modulaire constructies kunnen worden uitgerekt en vervormd. De boomhutten zijn ontworpen door Luís Rebelo de Andrade en Tiago Rebelo de Andrade. Ze staan op palen en zijn toegankelijk via een oprit aan de achterzijde van het ontwerp.
4. Cliff Treehouse / baumraum
Een ander project van baumraum, is dit huis gelegen aan de rand van een klif. Het ontwerp vormt een uitbreiding van een bestaande verblijfplaats. De boomhut is toegankelijk via een slanke catwalk, opgehangen aan een aangrenzende eik. Het huis zelf wordt ondersteund door twee palen, en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.
5. Tree Hotel / Tham & Videgård Arkitekter
Bezoekers van dit project, ontworpen door Tham & Videgård Arkitekter, kunnen het misschien maar moeilijk vinden. De boomhut is namelijk volledig bedekt met spiegelend glas. Dit creëert een effectieve camouflage die alleen wordt verraden door de touwbrug naar de ingang van het huis. Het is gemaakt in lichtgewicht aluminium en kon zo gemakkelijk worden opgehangen rond een boom. Binnenin biedt de multiplexe hotelkamer genoeg ruimte aan twee personen. Strategisch geplaatste ramen zorgen voor een 360 graden uitzicht over het sub-polaire landschap.
6. Sustainability Treehouse / Mithun
Ontwerpbureau Mithun maakte deze boomhut als een educatieve voorziening. Ze onderwijst bezoekers over duurzame gebouwen. De structuur van het gebouw is een Corten stalen frame, dit zorgt voor een interessant contrast met de bosrijke omgeving van de Summit Bechtel Reserve.
7. Tree House / Robert Potokar en Janez Breznik
Deze boomhut is de enige in deze lijst die speciaal voor kinderen is gemaakt. Robert Potokar en Janez Breznik ontwierpen een vrijstaande constructie, opgebouwd uit sparren multiplex. Een kleurloos nano-vernis en karton dakbedekking beschermen het interieur tegen de elementen. Binnenin geven zelf bedienbare openingen en eenvoudig te monteren meubels een gevoel van meesterschap aan de kinderen. Een groot plexiglas raam aan het einde van het huis zorgt voor het uitzicht.
8. The Tree House / baumraum
Ook dit is een ontwerp van baumraum. De opdracht kwam van Sappi, het Vlaamse agentschap voor bos en natuur. Men hoopte hiermee een meer duurzame levensstijl te bevorderen. Het ontwerp is verdeeld over twee niveaus en bevat conferentiezalen, een woonkamer, een keuken en een ruimte voor publieke evenementen. Het gebouw wordt ondersteund door 19 palen die op hun plaats worden gehouden door milieuvriendelijke schroeven. De boomhut is CO2 neutraal en maakt gewetensvolle inspanningen om het energieverbruik te verminderen door middel van het ontwerp zelf.
9. Banyan Treehouse / RPA
De Banyan boomhut van RPA is herkenbaar aan het vlinderdak. Het is een artistieke studio. Ondersteund door een betonnen voet en palen, is het verhoogde huis georganiseerd rond de stam van een belangrijke boom op de site. Het ontwerp is volledig gebouwd en afgewerkt in hout, het krijgt hierdoor een warme, gastvrije look.