Op een voormalige scheepswerf in Boom verrijst binnenkort het markante woonproject Brig. Het concept is een knap staaltje werk van Binst Architects en bestaat uit 4 woonvolumes met in totaal 97 appartementen. Een eigen energiecentrale op waterstof vormt het pronkstuk. Belfius Immo en DCA Woonprojecten zijn de projectontwikkelaars.
Het woonproject Brig wordt gebouwd op een voormalige scheepswerf, waarvan de grond eigendom werd van de gemeente na het verdwijnen van alle activiteiten en de ophoging van de dijken langs de Rupel. Het ontwerp creëert een evenwicht tussen publiek en privaat domein, met een maximaal respect voor de oorspronkelijke publieke ruimte en in harmonie met de privacy van de appartementen. Het ontwerpteam ging voor atypische inplanting in de vorm van een klavertjevier. Dankzij die speciale vorm hebben de bewoners vanuit elk appartement zicht op de Rupel.
Voor het Brig-project kozen de architecten een site die al gebruikt werd als parking in plaats van nieuwe grond te gebruiken. Het openbaar vervoer en het treinstation zijn vlakbij.
Het ontwerpteam ging voor atypische inplanting in de vorm van een klavertjevier. Dankzij die speciale vorm hebben de bewoners vanuit elk appartement zicht op de Rupel.
De vier bouwvolumes tellen maximaal zes verdiepingen en geven elkaar de nodige ruimte. Ze staan zo tegenover elkaar ingeplant dat elke wooneenheid van het project een maximum aan licht en uitzicht krijgt. Daarnaast heeft elk appartement een eigen leefterras.
Veranderende gevelkleur
De materialen zijn niet alledaags. Denk maar aan de aluminiumbekleding, die gelakt is met een schakerende kleur. Afhankelijk van de kijkrichting verandert hierdoor de waarneming van de kleur, het effect zal meer goud of meer groen zijn
Meer dan duurzaam
Het nieuwbouwproject gaat verder dan de laatste normen inzake duurzaamheid. Het overgrote deel van de wooneenheden wordt Bijna Energie Neutraal (BEN), onder andere dankzij individuele warmtepompboilers voor de verwarming van het sanitair water. We rusten het gebouw ook uit met extensieve groendaken en verschillende voorzieningen voor duurzame mobiliteit: een gelijkvloerse overdekte fietsenparking, oplaadpunten voor elektrische wagens, deelwagens, enzovoort.
CHi: een eigen energiecentrale
Maar het pronkstuk van Brig wordt zonder twijfel de eigen energiecentrale (CHi). “Die produceert elektriciteit uit waterstof, dat is enerzijds uniek in Vlaanderen en anderzijds ook een primeur in appartementsbouw. De centrale voorziet bijna 80% van de elektriciteitsbehoeften van het gebouw, de energie is zelf 100% duurzaam. In de appartementen worden warmtepompen geïnstalleerd voor het sanitair warm water. Voor de verwarming zullen er in een centrale stookplaats condenserende gasketels geplaatst worden”, aldus de architecten.
De energiecentrale op waterstofg voorziet bijna 80% van de elektriciteitsbehoeften van het gebouw, de energie is zelf 100% duurzaam.
“De toekomst”
Het project maakt gebruik van de techniek van het bedrijf Elugie voor duurzame energie. Elugie biedt ecologische oplossingen voor elektriciteitsvoorziening via waterstof. Bjorn Van Haver, CEO van Elugie, legt uit. “Een elektriciteitscentrale op waterstof kan lokaal elke seconde van de dag – en dit het hele jaar door – duurzame elektriciteit produceren. Dat is het principe. Om 1000kwh energie via waterstof lokaal te produceren uit zon- of windenergie en die op te slaan heb je 8 m³ opslag nodig. Dat is erg duur en een vergunning verkrijgen in een residentiële omgeving is onmogelijk (omwille van de hoge druk). In 2008 ontdekten we, via onze contacten in Japan, dat waterstof opslaan en transporteren via het bestaande gasnetwerk een ongekende opportuniteit biedt. Alle overschotten van zonne- en windenergie kunnen we omzetten in waterstofgas en via het bestaande gasnet opslaan en transporteren over langere perioden heen. Het gasnetwerk kan vandaag al 2.000 keer meer energie opslaan dan het elektriciteitsnetwerk. Zo kan duurzame energie altijd beschikbaar gemaakt worden op het moment dat de verbruiker die nodig heeft. De Elugie-centrale, die op het dak van het project Brig wordt geplaatst, zet waterstof uit gas of groengas via een reactie met zuurstof om in elektriciteit. Het resultaat is 50 tot 98% CO2-reductie zonder uitstoot van fijne stofdeeltjes, ozon-precursoren of zware metalen. Nucleaire energie en gascentrales worden overbodig. Het resultaat is duurzame energie. Waterstof is de toekomst.”