Brigittinenkapel: herbestemming van Brussels erfgoed met Cortenbeplating

Andrea Bruno en SUM Architecten tekenden enkele jaren geleden de uitbreiding voor de Brigittinenkapel in Brussel. Het resultaat is een modern spiegelbeeld van de oorspronkelijke kapel. Wat meteen opvalt zijn de gevels uit Cortenstaal.
De Brigittinenkapel is een prachtig staaltje barokke bouwkunst in het hartje van de Marollenwijk te Brussel. De bestaande kapel heeft een bewogen verleden achter de rug en bleef verweesd achter als één van de weinige restanten van het oorspronkelijke stadsweefsel vóór de aanleg van de noord-zuidverbinding en de kaalslag uit de jaren vijftig. Sinds 1976 werd ‘de’ historische Brigittinenkapel reeds gebruikt als cultuurforum. In 1997 werd de kapel het kloppend hart van de ‘vzw Les Brigittines’: het ‘Centrum voor hedendaagse Beweging- en Stemkunst’. De drukke stadsomgeving was echter nefast voor dit Brussels erfgoed. Een uitbreiding en herbestemming drong zich op. 

De uitbreiding is een modern spiegelbeeld van de oude kapel

Het stadsbestuur koos ervoor om de bestaande kapel onaangeroerd te laten en alle ondersteunende functies onder te brengen in een aangrenzend nieuw volume. De stad organiseerde daarom in 2001 een wedstrijd, waarin het ontwerp van de Italiaanse architect Andrea Bruno en SUM Architecten won.

De oorspronkelijke kapel leed onder de drukte van de noord-zuidverbinding

Zij tekenden een nieuwe uitbreiding die als het ware de moderne evenknie vormt van de oude kapel. De uitbreiding bestaat uit vijf verdiepingen die onderdak bieden aan onder andere een nieuwe inkomhal met restaurant, nieuwe repitieruimte, toneelzaal enzovoort.

Het volledige cultuurcentrum is ondergebracht in de nieuwbouw. De oude kapel is nu nog een leegstaand monument.

Tussen de oude kapel en de uitbreiding werd een glazen schijf met monumentale trap- en liftverbinding voorzien. Deze tussenruimte genereert een dialoog tussen de bestaande twee volumes.

De twee volumes worden verbonden via een trap- en liftverbinding

De gevels uit Cortenstaal versterken die dialoog. De warmrode Cortenbeplating verwijst naar de rode baksteen van de oude’ kapel. De glanzende roestvrij stalen bekleding en de beglazingen refereren naar de decoratieve stroken en ornamenten in witte steen van de bestaande gevel. Het bedrijf Limeparts leverde het cassette-systeem voor de gevel- en dakdelen in Cortenstaal.

Het cortenstaal refereert naar de oude kapel

Sinds augustus 2007 heeft het volledige team van de ‘Brigittines’ haar nieuwe huis in gebruik genomen. Op die manier kan het een duidelijk herkenbaar artistiek werk aanbieden - zowel overdag als ‘s avonds - op de regionale culturele kaart en in een wijk in volle metamorfose.

Hieronder vinden jullie nog een kort filmpje waarin de ontwerpers van SUM Architecten aan het woord komen:



Deel dit artikel:
Onze partners