Britse toparchitect David Chipperfield ontwerpt Leuvense woontoren Hertog I

Projectontwikkelaar Resiterra heeft de stedenbouwkundige vergunning verkregen voor de bouw van de gloednieuwe woontoren Hertog I op de Hertogensite in Leuven. Het nieuwe gebouw telt 14 verdiepingen en omvat 24 appartementen en één penthouse. Aansluitend komen er nog eens 9 stadswoningen en een gebouw met 6 appartementen. En al even opmerkelijk: het hele woonproject is van de hand van het internationaal gerenommeerde Britse architectenbureau David Chipperfield Architects.  Bureau Bouwtechniek zorgt voor de bouwtechnische ondersteuning.Verwacht wordt dat het project tegen medio 2023 klaar zal zijn.

De woontoren Hertog I zal beeldbepalend worden voor de Leuvense skyline, en dat is nog een understatement. Met veertien verdiepingen - en 50 meter hoog - schaart het bouwproject zich in het rijtje van de hoogste woonprojecten in Leuven. De toren telt 24 appartementen met bovenaan een penthouse die de hele bovenste verdieping inneemt. Het nieuwe woonproject komt pal in het midden van de Hertogensite te liggen, de oude ziekenhuissite tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat. 

Ontwikkelaar Resiterra doet voor de vormgeving van het nieuwe woonproject een beroep op het wereldvermaarde architectenbureau David Chipperfield Architects, met hoofdkantoor in Londen en filialen in Berlijn, Milaan en Shanghai. David Chipperfield is een naam die klinkt als een klok, onder meer in de museumwereld. Zo ontwierp het bureau het Neues Museum in Berlijn. Dat gebouw won in 2011 de EU-prijs voor hedendaagse architectuur. 

 

We zijn bijzonder fier dat we zo’n internationale topper als David Chipperfield voor dit project warm hebben kunnen maken. Hij staat er om bekend zijn projecten zo te ontwerpen dat ze een meerwaarde hebben voor de omliggende buurt en dat is precies wat we op de Hertogensite willen creëren.”

Erik Van Hoof, CEO Resiterra

 

In België is Hertog I nog maar het derde project van David Chipperfield Architects: eerder tekende het bureau het ontwerp voor twee van de zes woontorens (toren 3 & 4) aan Kattendijkdok-Westkaai op het Eilandje in Antwerpen en voor een privéwoning in Deurle, vlakbij Gent. 

Bureau Bouwtechniek is verantwoordelijk voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architecten tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de ontwikkeling van technische details, de opmaak van het bouwkundig bestek en raming. Bureau Bouwtechniek leidt ook de controle van de uitvoering en modelleerde het BIM-model architectuur.

Link met stadsomwalling

De grijze betonnen parking op de site krijgt zo stilaan een nieuw gezicht. De nieuwe woontoren ligt vlak naast het toekomstige Hertogenpark dat voor extra groen moet zorgen  in de Leuvense Benedenstad. De woontoren heeft alvast een link met de nabijgelegen middeleeuwse stadsomwalling: de gevel krijgt immers dezelfde warme grijze kleur. Op de website van Bureau Bouwtechniek lezen we dat David Chipperfield Architects bijzonder veel onderzoek deed naar het juiste type baksteen dat aansluiting vindt met de gebouwen van de binnenstad en met de middeleeuwse omwallingsmuur.

 

“Leuven is een bijzonder populaire stad om in te leven, te werken en te wonen. Dit project is een antwoord op de grote vraag naar meer woningen. Bouwgronden zijn echter schaars in een stad zoals Leuven. Daarom kiezen we ervoor om bij een binnenstedelijk project zoals dit in de hoogte te bouwen.”

Erik Van Hoof, CEO Resiterra

 

De nieuwe woontoren telt twee- en drieslaapkamerappartementen, met bovenaan een penthouse die de hele bovenste verdieping inpalmt. Op grondniveau komt er een grote inkomhal, een fitnessruimte voor de bewoners en een fietsenparking met plaats voor 88 fietsen. In de foyer aan de inkomhal wordt ook een box voor de levering van pakjes geïnstalleerd.

 

9 stadswoningen

Naast één van de grootste woontorens van de Leuvense binnenstad bouwt Resiterra nog eens negen stadswoningen. Opmerkelijk is dat er telkens drie woonvormen mogelijk zijn: een kangoeroewoning waarbij twee gezinnen onder één dak wonen, een woning met een verdieping als leef- of werkruimte en een volledige eengezinswoning met drie verdiepingen. Elke woning is moduleerbaar. 

 

“Achter de private tuinen van het woonproject komt een gloednieuw wandelpad. Dat pad ligt naast de Aa, een zijarm van de Dijle die weer wordt opengelegd. De plannen van de Hertogensite voorzien een reeks nieuwe wandelpaden en brugjes, zodat dit deel van de Benedenstad in de toekomst een heel stuk doorwaadbaarder zal worden. Zo kunnen bewoners zich volop bewegen doorheen een groene mix van cultuur, erfgoed, zorg en handel - wat allemaal op de Hertogensite samensmelt.”

Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid Leuven

 

Tussen het oude Rega Instituut aan de Minderbroedersstraat en de negen stadswoningen bouwt Resiterra nog een gebouw met 6 bijkomende appartementen. 

 

145 fietsenparkings

Onder de nieuwe woningen komt een ondergrondse parking van twee verdiepingen, goed voor in totaal 48 parkeerplaatsen. Daarmee wil Resiterra alle auto’s van de bewoners uit het straatbeeld halen en de nieuwe stadswijk volledig autoluw maken. Tot slot voorziet het hele bouwproject - waaronder de woontoren, de stadswoningen en het aangrenzende appartementsgebouw - in totaal maar liefst 155 fietsenparkings voor de bewoners. 

 

 

De oplevering van het complex is gepland voor midden 2023.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners