Brussels Bouwmeester Olivier Bastin blikt terug met een tentoonstelling en boekpresentatie

Het mandaat van de eerste Bouwmeester - Maître Architecte (bMa) van het Brussels Gewest zit er bijna op. In november geeft Olivier Bastin de fakkel door. In een tentoonstelling blikt hij terug op de afgelopen vijf jaar. Dat doet hij op zijn eigen gekende stijl, als denker, als architect, als maître architecte. De tentoonstelling omvat een overzicht van zo’n 18 cruciale bouwprojecten, laat Brusselse prominenten aan het woord en werpt een blik in de persoonlijke werksfeer van de bMa.

In 2009 stelde het Brussels Gewest zijn eerste bouwmeester aan. Olivier Bastin legde een hele weg af en gaf het instituut van de Bouwmeester Maître Architecte (bMa) een plaats in Brussel. Na vijf jaar bouwmeesterschap stelt hij een journaal voor. Het is geen eindrapport maar het reisverslag van een pionier. De tentoonstelling – en de bijhorende publicatie – schrijft zich in in een reeks van acties en initiatieven van de bouwmeester en zijn team van de voorbije vijf jaar. De tentoonstelling blikt ook vooruit en er worden vragen geformuleerd die aan de horizon opdoemen. Ze zetten de discussie voort over bouwen, architectuurkwaliteit en architectuurcultuur in Brussel. Een discussie die na vijf jaar bouwmeester-schap actueler is dan ooit.

 

HISTORISCHE PLEK

Voor zijn afscheid koos de bMa voor een symbolische plek die binnen de stedelijke context voor de nodige discussie zorgt. De tentoonstelling bMa / Man of Thoughts vindt namelijk plaats in de historische lokettenzaal van de hoofdzetel van BNP Paribas aan de Warandeberg in Brussel, een gebouw van architect Van Cuyck uit de jaren 1970, dat binnenkort wordt ontmanteld en dat een nieuwe architectuur meekrijgt van de hand van het Oostenrijkse vermaarde architectenbureau baumschlager-eberle. In 2021 opent de vernieuwde hoofdzetel haar deuren.

 

Samen met de lokettenzaal, zal tijdens de tentoonstelling ook de grote kofferzaal worden opengesteld voor het bezoekerspubliek. Beide zalen zijn van de hand van Jules Wabbes, een van de grootste naoorlogse Belgische ontwerpers. Wabbes (1919-1974) genoot lange tijd internationaal aanzien. Gepassioneerd door interieurarchitectuur wist hij verschillende grote bedrijven zoals Sabena, de universiteit van Louvain-La-Neuve en Glaverbel te overtuigen met hem in zee te gaan. In de jaren 1970 was de aankleding van het voormalige gebouw van de Generale Bank aan de Kunstberg in Brussel zijn laatste bestelling. De kofferzaal is een stille getuige van zijn oeuvre en zijn talent als ontwerper.

 

Het verbouwingsproject, ondersteund door de bMa, behandelt enkele belangrijke vraagstukken over de aanpak en het behoud van het moderne architectuurpatrimonium in Brussel. Een gedeelte van het patrimonium en van de gebruikte bouwmaterialen zal worden hergebruikt in andere bouwprojecten. De originele kofferzaal blijft behouden en wordt in de nieuwbouw geïntegreerd.

 

RARITEITENKABINET

Als getuigen van enkele belangrijke momenten tijdens de afgelopen jaren, opent de bMa een rariteitenkabinet, een bonte verzameling van persoonlijke objecten als onderdeel van een  intiem dagboek. Zo vinden we onder meer een netwerkkaart van kunstenaar Jeroen Hollander terug die een imaginaire blik werpt op het mobiliteitsbeleid. Een spons als symbool voor de stad, die zowel het beste als het slechtste opslorpt. Een vouwfiets als symbool van de uitgestrektheid van het stedelijk weefsel. Zelfs een gouden personeelsbadge of een theepot krijgen in de wereld van de bMa een beladen betekenis in het hart van de Brusselse administratie.

 

BRUSSELSE GETUIGEN

Samen met de expo verschijnt een publicatie waarin verschillende Brusselse prominenten het actieterrein van de bMa in beeld brengen. Fotografe Marie-Françoise Plissart brengt hun zelf gekozen stukje stad in een pakkend beeld. Emilio Lopez Menchero, Sigrid Vinck en Jan Decorte, Jan Bucquoy, Marco Lamensch, Thomas Gunzig, Frédéric Nicolay, Eric de Keuleneer, ... het zijn 18 portretten die ons een zeer persoonlijk en ongewoon Brussel tonen. Evenzeer zijn het 18 invloedrijke prominenten zoals architect Xaveer de Geyter, professor Philippe Flamme of Vlaams bouwmeester Peter Swinnen die zich van hun kritische kant laten horen en die voor de nodige discussie in een videoboodschap of een opiniestuk zorgen.

 

Voor de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie doet de bMa beroep op twee talentvolle tentoonstellings-curatoren: Ward Verbakel (plusofficearchitects) en Joeri De Bruyn (public space). Zij werden onlangs ook geselecteerd voor het concept en de scenografie van de tentoonstelling Utopia 2016 in opdracht van Stad en Architectuur en het Museum M te Leuven.

 

WIE IS bMa OLIVIER BASTIN ?

Architect / scenograaf Olivier Bastin (1958) is de oprichter van het architectuurbureau L'Escaut in de maritieme wijk van Molenbeek. Hij staat bekend als een fervent verdediger van teamwork en overleg. Sociale en culturele dimensies zijn alomtegenwoordig in zijn architecturale projecten. Recente realisaties zijn het skatepark Ursulinen, Théâtre National, het Fotografiemuseum in Charleroi en het huisvestingsproject Cheval Noir in Molenbeek. Hij gaf les aan La Cambre. In 2009 werd hij verkozen tot eerste Bouwmeester voor het Brussels Gewest. Het team van de bMa bestaat uit : Ariane Herman, Susanne Breuer, Audrey Moulu, Véronique Del Turco, Tiffany Hernalesteen, Stéphane Massagé en Tony Van Nuffelen. www.bmabru.be

 

PRAKTISCHE INFO

bMa / MAN OF THOUGHTS

van 12 september tot en met 25 september

dagelijks van 12.00 tot 19.00

BNP Paribas Fortis

Ravensteinstraat 29

1000 Brussel

Ook tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 20 en zondag 21 september heeft het publiek de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de tentoonstelling en de historische kofferzaal van Jules Wabbes.

Deel dit artikel:
Onze partners