Op de Tivolisite in de Brusselse kanaalwijk werkt
citydev.brussels (tot voor kort de
Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel) aan de uitwerking van het project
Greenbizz, dat baanbrekend wil zijn op vlak van duurzame ontwikkeling, functievermenging en stedelijke omgeving. Op 18 oktober geven Sabine Leribaux en Marc Lacour van het betrokken bureau
Architectes Associés een
lezing over het project op het NZEB Symposium.
Het project zal een incubator worden voor bedrijven die actief zijn op het gebied van milieu. Die zal projectdragers en oprichters van bedrijven uit zowel de academische wereld als de privésector onthalen, opvangen, begeleiden en ondersteunen. Deze structuur zal start-ups, spin-offs en ondernemingen onthalen die actief zijn in de sectoren van het milieu en de energie. De infrastructuur bestaat daarbij uit twee soorten lokalen: een oppervlakte type kantoor van 2500 m² voor het onthaal van de starters in pre-incubatie en incubatie, en een werkplaatsoppervlakte (5 000 m2) waar starters ter plaatse kunnen werken aan hun prototypes en spin-offs.
Twee hoofdvolumes zullen een nieuwe openbare ruimte omschrijven die voor een overgang zorgt tussen de meer industriële zuidzijde van de site en het meer stedelijke en residentiële karakter in het noorden. Greenbizz heeft dan ook specifieke ambitie om een doorgedreven synergetisch project te zijn waarin zowel bezoekers als werknemers van bedrijven op de site, jonge ondernemers, ervaren bedrijfsleiders en kinderen deel uitmaken van een bruisende dynamiek. Duurzame ontwikkeling betekent in dit project dan ook veel meer dan enkel aandacht voor energie-efficiëntie en verantwoord materiaalgebruik. In de eerste plaats gaat het volgens Architectes Associés om het duurzaam omgaan met de wensen en de hoop van al diegenen die op de site zullen passeren, werken en wonen.
Broedplaats voor gezonde competitieGreenbizz is het resultaat van een geïntegreerd ontwerpproces (IDP) dat is uitgewerkt door een actieve samenwerking met alle partners in het project: naast klanten, ingenieurs en architecten ook stedelijke, regionale en milieu-autoriteiten. Zij ontwierpen het geheel als een open en permeabel systeem, dat uitwisseling en osmose wil uitdrukken. Greenbizz wil dan ook een broedplaats zijn voor collectieve, gezonde competitie tussen bedrijven die is ingegeven door een sterk bewustzijn met het milieu. De identiteit van het project draait om dynamiek en interactiviteit en de teamleden van het project hebben dan ook geprobeerd om dat fysiek in de ontwerptaal te integreren. Naar eigen zeggen heeft Architectes Associés getracht om een afwisseling tussen gebouwde en niet-gebouwde vormen niet enkel een momentum te doen suggereren, maar ook een bereidwilligheid voor dat momentum te delen met iedereen die een relatie heeft tot de site. Dat poreuze karakter wordt bovendien nog versterkt door sterke openbare verbindingen tussen de Tivoliwijk en het Kanaal enerzijds en de Tivoliwijk en de site van Tour & Taxis anderzijds.
Fase I aan de westzijde van de zogenaamde plaza zal nog voor het einde van 2013 worden voltooid. Fase II, aan de oostzijde zit vandaag nog steeds in de vergunningsfase. Het volledige project zal tegen 2015 volledig zijn afgerond. Op dat ogenblik moet Greenbizz een plek die positieve sociale en economische signalen genereert in een stadsdeel waar vandaag steeds meer potentieel opborrelt.
Op 18 oktober geven Sabine Leribaux en Marc Lacour van Architectes Associés een uitgebreide lezing van dit project op het NZEB Symposium.