Vorig weekend vloog het team van www.vlaanderenvanuitdelucht.be boven het Brusselse stadscentrum. Een vruchtbare vlucht met luchtopnames van onder meer Square Brussels, Central Plaza, de Ellipse Building, the Capital en de Koninklijke Militaire school. Indrukwekkend om deze architectuurprojecten vanuit vogelperspectief te mogen aanschouwen. Geniet mee van onze architectuurvlucht boven Brussel.
Vorig weekend vloog het team van www.vlaanderenvanuitdelucht.be boven het Brusselse stadscentrum. Een vruchtbare vlucht met luchtopnames van onder meer Square Brussels, Central Plaza, de Ellipse Building, the Capital en de Koninklijke Militaire school. Indrukwekkend om deze architectuurprojecten vanuit vogelperspectief te mogen aanschouwen. Geniet mee van onze architectuurvlucht boven Brussel.
Square Brussels Meeting Centre
Begin 2010 kaapte Brussels meeting Centre nog de hoofdprijs weg op de MIPIM-awards (zie link onderaan). Zeker vanuit de lucht komt de geslaagde confrontatie tussen oud en nieuw uitstekend tot zijn recht. Het voormalige Congrespaleis aan de Kunstberg werd na een sluitingsperiode van dertig maanden in september 2009 feestelijk heropend in aanwezigheid van Prins Filip en Prinses Mathilde.
Het renovatieprogramma werd geleid door het Brusselse architectenbureau A.2R.C, in samenwerking met een team internationale deskundigen, waaronder de Portugese binnenhuisarchitect Juan Trindade, de Franse lichtontwerper Roland Jéol en de flamboyante Belgische kunstenaar en designer Arne Quinze.
The Capital
The Capital in de Europese wijk van Brussel vraagt gewoon om een luchtfoto. Dan pas krijg je een duidelijk zicht op de aparte volumetrie van dit gebouw aan het Schumannplein. Het gebouw beschrijft een driehoekig grondplan waarin centraal een cirkelvormig volume werd ingepast.
The Capital telt acht etages en heeft een totale gevellengte van 700 meter.
Opdrachtgever van dit project was AXA dat de architectenbureaus Atelier de Genval en ELD partnership inschakelde voor het ontwerp. VK Engineering verzorgde de speciale technieken van dit indrukwekkende kantorencomplex.
Ellipse Building
De Ellipse Building heeft zijn naam niet gestolen. Het ellipsvormige gebouw , gelegen in het hart van de Noordwijk, heeft een oppervlakte van 50. 376 m² kantoren. Daarvan is 60 % verhuurd aan de Vlaamse Gemeenschap. Het gebouw bestaat uit drie grote entiteiten die opgebouwd zijn rond een gemeenschappelijke inkomhal: een torengebouw van 21 verdiepingen (80 m hoog), gelegen langs de Koning Albert II laan (32 065 m²), een middelhoog gebouw van 7 verdiepingen, gelegen op de hoek van de Koning Albert II laan en het Solvay plein (8 368 m²).
Het gebouw is ontworpen door de tijdelijke vereniging van de architectenbureaus Art & Build en Montois Partners. De betrokken studiebureaus waren Ingénieurs Associés (stabiliteit), Technum (technieken), Venac acoustical engineering (akoestiek),
aCSC (veiligheid) en Seco (controlebureau). De uitvoering was in handen van Cordeel.
Central Plaza
Vlakbij Centraal-Station staat nog een ovalen kantoren, ook ontworpen door Art & Build en Montois & Partners. Het gebouw beslaat 14 bouwlagen en 1 inspringende bouwlaag, goed voor 28.500 m² kantooroppervlakte. Er zijn ook drie ondergrondse bouwlagen. VK Engineering stond in voor de technieken van dit complex.
Brigittinetheater
Minder groot maar wel opvallend vanuit de lucht is het Brigittinetheater van de Italiaanse architect Andrea Bruno en SUM Architecten. Twee jaar geleden jaar viel het project nog twee maal in de prijzen op de Staalbouwwedstrijd. Langs de bestaande kapel werd een uitbreiding gerealiseerd met precies dezelfde volumetrie maar bekleed met gevelcassettes van Cortenstaal van de firma Limeparts. Zo vormt de uitbreiding een hedendaags evenbeeld van de oude kapel. Jammer dat deze oude kapel tijdens de luchtopnames in de steigers stond.
Nieuwe koepel voor het Justitiepaleis
Vanuit de lucht zijn er slechts enkele gebouwen die de confrontatie kunnen aangaan met de moderne Brusselse skyscrapers: de basiliek van Koekelberg, het Stadhuis en natuurlijk ook het Justitiepaleis. Enkele jaren geleden kreeg de koepel van het majestueuze gebouw van Poelaert een fikse opknapbeurt hetgeen mooi tot zijn recht kwam vanuit de lucht. Hoe de toekomst van het justitiepaleis er uit zal zien, is nog niet bekend. De regie der gebouwen schreef onlangs nog een ideeënwedstrijd uit om het justitiepaleis een nieuwe toekomst te geven.
Cirkelvormige loopbrug voor Europese wijk
Vanuit de helikopter viel ons ook op de cirkelvormige loopbrug voor de nieuwe gebouwen van het Europees parement. In het kader van de uitbreiding van de Europese Unie, werd naast de gebouwen Paul-Henri SPAAK (D2) en Altiero Spinelli (D3), 2 nieuwe blokken opgetrokken (D4 en D5). Om deze verschillende gebouwen met elkaar te verbinden, werd een bijzondere metalen voetgangersbrug gebouwd op de as van het Luxemburgplein, wat het Europees Parlement meteen ook een grootse protocollaire ingang biedt. De voetgangersbrug die de gebouwen D3, D4 en D5 met elkaar verbindt is een sterk staaltje ingenieurswerk van VK Engineering! De cirkelvormige loopbrug meet aan de buitenzijde 60 m diameter en loopt perfect symmetrisch ten opzichte van het Luxemburgplein. Ze rust op 8 kolommen en weegt maar liefst 280 ton.
Koninklijke Militaire School
Vanuit de lucht kan je zien dat er wellicht geen enkel schoolproject in België is dat zo’n grote ruimte inneemt in een stadscentrum en dat zo verweven is met de binnenstad als de Koninklijke Militaire School.
In de jaren ’80 beantwoordde de infrastructuur van de KMS niet langer aan de gestelde eisen. Daarom werden er 2 opties bestudeerd: enerzijds een totaal nieuw complex bouwen op een terrein in de Brussels agglomeratie, of anderzijds een ingrijpende renovatie van de reeds bestaande campus aan het Jubelpark. In 1989 werd voor de tweede optie geopteerd. Er werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven, waar 9 kandidaten aan deelnamen. De associatie Tractebel-ASSAR-PEETERS-TEAMS werd in april 1993 door de ministerraad met hun ontwerp - 77.400m² nieuwbouw en 39.020m² renovatie - uitgeroepen tot laureaat. De werken duurden van april 1994 tot einde 2008.
Ook geïnteresseerd in luchtfoto’s?
In de projectfiches kan u nog meer luchtfoto’s bekijken van de projecten in kwestie. Al deze foto’s zijn verkrijgbaar in hoge resolutie. De standaardprijs bedraagt € 120 (excl. btw). Ook voor nieuwe luchtopnames kan u een beroep doen op het team van www.vlaanderenvanuitdelucht.be