Brusselse Blue Tower wordt multifunctionele landmark met groendak en rooftopbar (LD2 Architecture)

De iconische maar monofunctionele Blue Tower aan de Brusselse Louizalaan wordt binnenkort gerenoveerd tot een multifunctioneel complex met een 360° panoramisch dak, zo maakte  Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet deze week bekend. Urban.brussels leverde de stedenbouwkundige vergunning af voor de renovatie van de toren om deze beter in te passen in het stedelijk landschap en de indruk ervan op de Brusselse skyline te versterken. Het door architectenbureau LD2 architecture ontworpen project omvat winkels en kantoren en krijgt ook een panoramische "skybar" op het dak.

De esthetiek van de vernieuwde Blue Tower is gericht op meer dynamiek met behoud van originele elementen zoals de iconische gevels in blauw glas. "De Blue Tower getuigt van de functionalistische architectuur van de jaren 1970. Het is een van de Brusselse torens die iedereen kent en die onmiskenbaar deel uitmaakt van de Brusselse skyline. Hiermee wordt de toren in de 21e eeuw gebracht", aldus Pascal Smet. De Brusselse Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons sluit zich hierbij aan en toont zich verheugd over de “evolutie van de toren naar een meer gemengd gebruik.”

 

Good Living

Het project past immers de richtlijnen van Good Living toe, waardoor de Blue Tower aan tal van criteria moet voldoen: er komen winkels aan de straatkant, evenals ruimte voor planten en duurzame mobiliteit. Met een dak van 360° zal het gebouw ook openstaan voor de buurt en het grote publiek. Bovendien zal de omliggende openbare ruimte worden vergroend en zal de renovatie ervoor zorgen dat dit voorbeeld van functionalistische architectuur zijn oude glorie overtreft. “Zo wordt de Blue Tower een nieuw voorbeeld van de stedenbouwkundige ambitie voor Brussel,” zegt Pascal Smet.

 

Henri Montois

De Blue Tower stond vroeger bekend als de SAIFI-toren en werd in 1976 gebouwd naar een functionalistisch ontwerp van architect Henri Montois (1920-2009). Het gebouw was samen met de IT Tower en de Louizatoren een van de drie torens langs de prestigieuze Louizalaan in Brussel. In 1997 en 2015 werden er al delen van het gebouw gerenoveerd, met onder meer een nieuwe ingang en een opgefriste esplanade. Het nieuwe ontwerp van LD2 Architecture gaat echter nog veel verder.

 

Drie extra verdiepingen

In eerste instantie zullen er drie verdiepingen worden toegevoegd, waardoor het totale aantal verdiepingen op 28 komt te staan en de toren een hoogte krijgt van ongeveer 106 meter. Het nieuwe bovenste gedeelte zal een insprong bevatten waarop een groot panoramisch terras van 360 graden wordt gebouwd. Hier kunnen inwoners van Brussel en bezoekers tijdens de weekends en feestdagen van het uitzicht genieten.

 

Winkelgedeelte

Vanwege de hellende straat zal de kelderverdieping geleidelijk aan een benedenverdieping aan de straatkant worden in de Vilain XIIII-straat en de Meerstraat. Dit maakt de vestiging van een winkel mogelijk, met een bruto-oppervlakte van meer dan 1.400 vierkante meter, verdeeld over twee benedenverdiepingen. Om het gebruik van en de circulatie binnen het gebouw te optimaliseren, worden de ingangen van het winkel- en kantoorgedeelte van elkaar gescheiden.

 

Transparantie en licht

Voor de gevel is gekozen voor transparantie en licht, met grote raampartijen die de binnenbeleving tonen aan de buitenwereld. Een X-structuur achter de vliesgevel maakt dat mogelijk en geeft tegelijkertijd de identiteit vorm van het gerenoveerde gebouw. De grote ramen bieden omwonenden een weids uitzicht. De nieuwe verdiepingen krijgen daarbij een zachte, blauwe tint, waardoor ze beter zullen samengaan met de bestaande gevel.

 

Groendak

Landschapsbureau Kollektif wordt ingeschakeld om een groendak aan te leggen dat zoveel mogelijk water kan vasthouden. Op de esplanades en de patio's zullen planten worden geplaatst die zich kunnen vastklampen aan de verschillende wanden van het gebouw. Tot slot komt er een fietsenstalling met 118 plaatsen, waarvan 7 bestemd zijn voor cargofietsen. Met de 18 nieuwe overdekte fietsparkeerplaatsen op de benedenverdieping en de 5 plaatsen aan de linkerkant van de ingangshal aan de Louizalaan, stijgt het totaal aantal fietsparkeerplaatsen van 20 tot 141.

Bron: Pascal Smet
Deel dit artikel:
Onze partners