Kristiaan Borret probeert als Brussels bouwmeester meer lijn in de hoofdstedelijke architectuur te krijgen, maar niet iedereen is tevreden over zijn werk. In het Brussels parlement klonk woensdag heftige kritiek op Borret. Oppositiepartij MR beschuldigt hem van vriendjespolitiek en verdenkt Borret ervan systematisch Vlaamse bureaus te bevoordelen.
In de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement uitte Viviane Teitelbaum (MR) hevige kritiek op het werk van Borret. Dat schrijft BRUZZ. Volgens Teitelbaum kent hij opdrachten vooral toe aan bevriende bureaus en zijn het systematisch Vlaamse bureaus die de opdrachten binnenhalen.
Grote namen delven het onderspit
“Zelfs grote namen van wereldniveau moeten nu het onderspit delven voor enkele Vlaamse bureaus. Bouwheren vragen zelfs aan hun architecten of het niet beter zou zijn om met een Vlaams of Nederlands bureau te werken. Ze vragen ook systematisch aan hun architecten of ze wel op een goed blaadje staan bij de bouwmeester”, zei Teitelbaum. Het oppositielid maakte ook gewag van chantage: volgens haar zou Borret aan bouwheren gezegd hebben “dat ze beter langs hem zouden passeren als ze snel een bouwvergunning willen hebben.”
"Bouwheren vragen zelfs aan hun architecten of het niet beter zou zijn om met een Vlaams of Nederlands bureau te werken"
Volgens de bouwmeester zelf zijn de beschuldigingen uit de lucht gegrepen. Uit een lijst die hij zelf heeft vrijgegeven blijkt dat onder zijn bewind het aantal Nederlandstalige laureaten net gedaald is: van 28 procent onder de vorige bouwmeester, Olivier Bastin, naar 25 procent onder zijn bewind. Franstalige bureaus halen meer dan de helft (60 procent) van de opdrachten binnen, ofwel 13 procent meer dan onder Bastin.
Aan de boom schudden
De felle kritiek is niet verrassend, zegt Borret aan BRUZZ: “Ik schud nu eenmaal aan de boom van de gevestigde orde in Brussel en dat roept weerstand op.” Borret gaat er bovendien prat op bureaus te selecteren op basis van transparante en objectieve procedures.
Borret beseft zelf als geen ander dat de complexiteit van zijn opdracht. In de marge van de persconferentie over het nieuwe woningproject RIVA, aan het kanaal, liet hij optekenen dat de vooruitgang in Brussel allemaal een stuk trager gaat dan gehoopt. “Maar het gaat wel vooruit, en over enkele jaren zal de kanaalzone er al helemaal anders uitzien”, aldus Borret.
De kritiek valt ook bij andere partijen in Brussel niet in goede aarde. Arnaud Verstraete (Groen) vindt dat de Brusselse regering de beschuldigingen sterk moet ontkrachten, Jef Van Damme (SP.A) schiet met scherp op MR: “De MR heeft blijkbaar geleerd van de NVA. Als iets hun niet zint, dan wordt het plots een communautair debat. Borret brengt een nieuwe wind en breekt heilige huisjes af. Net wat we nodig hebben in de stedenbouw in Brussel.”