BuildUp trekt gebouwen in 24 uur een klimaatjas aan

Gebouwen energetisch renoveren is dringender dan ooit. In Europa moeten tientallen miljoenen gebouwen gerenoveerd worden in het kader van de transitiekost naar energieneutraliteit. De energiecrisis van 2022 heeft die noodzaak alleen maar dwingender gemaakt. De sleutel ligt bij een nieuwe, baanbrekende en innovatieve manier van renoveren. BuildUp transformeerde op amper 10 maanden tijd 160 sociale woningen in Wattrelos bij Rijsel met energielabel F naar energieneutrale woningen en dat dankzij haar innovatieve plug & play-methode op basis van biobased en circulaire materialen.

43 miljoen woningen lekken energie

In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht die voor overheden een enorme kost met zich meebrengt. Maar ook ongeziene opportuniteiten voor wie het potentieel van off-site bouwen wil benutten.

“Want de enige manier om tegen 2050 die enorme klus te klaren, is woningen diepgaand en structureel te renoveren door - naast zonnepanelen en warmtepomp-oplossingen - een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd. Recordtempo mag letterlijk genomen worden: één dag per huis”, aldus BuildUp.


In een oogwenk vernieuwd huis

BuildUp is gespecialiseerd in gedigitaliseerd offsite bouwen en begon in 2018 als een staalframebouwbedrijf onder de naam beSteel. Staalframes zijn het fundament, maar BuildUp gaat verder. Voor nieuwbouw en renovatie worden bouwelementen (wanden vloeren en daken) als componenten geassembleerd in de fabriek.

In 24 uur worden die over een bestaand gebouw geschoven. Een baanbrekende plug & play-methode op basis van biobased en circulaire materialen. Met een minimale impact op bewoners, want die blijven gewoon thuis tijdens de werken. Tegelijk is er ook minder afvalstroom (nog een kostenpost) en een zero foutenmarge dankzij het digitale ontwerp.


Levenskwaliteit voor de bewoners, nieuwe impuls voor de wijk


Het terugverdieneffect start vanaf dag één. Er is de drastische reductie van de energiefactuur voor verhuurder en bewoner. Maar ook woonplezier en levenskwaliteit winnen bij dit procédé. “De BuildUp productkwaliteit is absoluut en gegarandeerd tot aan de kwaliteitsvolle afwerking. Daardoor ziet een gerenoveerde wijk er plots even aantrekkelijk en trendy uit als een nieuwbouwwijk. En dat biedt uiteraard heel wat maatschappelijk meerwaarde voor bewoners, wijk en gemeente of stad”, klinkt het bij het bedrijf.


Wattrelos: uniek pilootproject

Te mooi om waar te zijn? Althans niet in Wattrelos bij Rijsel (F) waar in het kader van een uniek Europees pilootproject rond energetische renovatie 160 sociale woningen energieneutraal zijn gemaakt. De woningen uit 1960 vormden voor de Franse sociale huisvestingsmaatschappij én voor de bewoners een probleem. In 10 maanden tijd werden 160 woningen met energielabel F omgevormd naar energieneutrale woningen. Winst voor alle betrokken partijen én voor de planeet.

Rond het digitale model van de wijk tekende BuildUp nieuwe gevels en daken die geproduceerd werden in Aarschot en vervolgens in snel tempo geplaatst werden in Wattrelos. Het resultaat staat er te glimmen, kant en klaar.

Sébastien Delpont, Directeur Energiesprong Frankrijk: “21 miljoen sociale woningen in België, Nederland, Frankrijk, het VK en Duitsland moeten tegen 2050 een energetische renovatie ondergaan. Door het gebruik van oplossingen zoals de offsite geproduceerde duurzame wanden en daken die BuildUp produceert kunnen grote projecten snel uitgevoerd worden. De enige manier om tegen 2050 de klus te klaren en tegemoet te komen aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie rond energieneutraliteit.”


Europa is fan

Het project Wattrelos heeft het momentum méér dan mee. De urgentie is dan ook groot. Het project werd uitgevoerd volgens het Energiesprong-concept, een Europese organisatie gesteund door de Europese commissie die energetisch renoveren van (sociale) woningen op grote schaal mogelijk wil maken. Energiesprong ontstond in Nederland en heeft als doel om zoveel mogelijk huizen energieneutraal te renoveren.

Onafhankelijke marktontwikkelingsteams van Energiesprong ondersteunen pioniers in verschillende landen om de markt te stimuleren en hen te ondersteunen bij het creëren en uitvoeren van deze energieneutrale retrofit projecten. Die werden al geïmplementeerd in het VK, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en de US, maar nog altijd niet in België. “Toch is de diepe energetische renovatie die Energiesprong en wijzelf voorstaan een uniek wapen tegen de energiearmoede die ons allemaal bedreigt”, aldus BuildUp. 

Hélène de Troostembergh, CEO BuildUp: “Met 43 miljoen woningen die moeten energetisch gerenoveerd worden om de Europese klimaatdoelstelling tegen 2050 te halen, is er maar één oplossing: diepgaande energetische renovatie, aan een tempo van zo’n 6000 per dag. Al die woningen op een traditionele manier renoveren is bijgevolg onmogelijk. Het moet offsite gebeuren, want de renovatiesnelheid verhogen én tegelijk veel ingrijpender renoveren zijn de enige sleutel tot succes en de enige echte structurele oplossing voor energiearmoede op de lange termijn.”

Wat is offsite energetische renovatie?

● Energetische renovatie betekent: radicaal energieneutraal (= een gebouw of woning die zelf de energie opwekt die nodig is voor het gebouw)
● Gebouw verbruikt niet meer energie dan het produceert
● Vertrekpunt: digitale scan en opmeting van bestaand gebouw

● Complete gevels en daken worden offsite (in een werkplaats) gemonteerd. Inclusief isolatie, ramen en deuren
● Wanden & daken bestaan uit lagen gecertificeerde betonvrije materialen
● Worden als een (isolatie)schil over het bestaande gebouw geplaatst
● Bijkomende plaatsing van energie-efficiënte oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen etc.
● Volledige constructie is circulair en maximaal biobased

● de inwoners kunnen in hun woning blijven wonen tijdens de werken

● 30 jaar garantie op energieprestatie

Bron: BuildUp
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners