Na hun exponentiële stijging lijkt een omgekeerde beweging zich schuchter in te zetten, maar de energieprijzen liggen vandaag nog steeds historisch hoog. Veel mensen vragen zich dan ook of ze hun energiefacturen wel zullen kunnen blijven betalen. Investeren in een buitengevelisolatiesysteem of zogenaamd ETICS-systeem kan alvast helpen om het verbruik en dus de energiekosten te doen dalen.
De meeste Belgische huizen, of ze nu oud zijn of relatief nieuw, beschikken meestal wel over een geïsoleerd dak en dubbelglas, maar verliezen langs de gevels nog te veel warmte, meer bepaald zo’n 25 tot 40%. Recent onderzoek van de Europese Unie toont zelfs aan dat België op het vlak van energie-efficiëntie van woningen bij de slechtste leerlingen van de klas is: 60% van de 4,5 miljoen woningen in ons land is onvoldoende geïsoleerd, waardoor in Belgische huishoudens maar liefst gemiddeld 73,5% van het energieverbruik naar het verwarmen van de woning gaat.
Dat ons woningpark één van de minst geïsoleerde van Europa is, voelden heel wat Belgen zeker het laatste jaar aan hun portefeuille, waarin de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne de pan uitrezen. Gelukkig begrijpt de overheid de ernst van de situatie. Ons land moet zijn CO2-uitstoot tegen 2050 met 80 tot 95% verminderen en de beleidsmakers beseffen dat in dat streven een grote rol weggelegd is voor het energiezuinig maken van het woningpatrimonium. Met tal van richtlijnen, renovatienormen en prestatie-eisen op het vlak van energieverbruik willen ze ervoor zorgen dat alle woningen in ons land tegen 2050 energiezuinig zijn.
ETICS doet energieverbruik met 30% dalen
Een grote rol in het energiezuiniger maken van woningen is weggelegd voor het zogenaamde External Thermal Insulation Composite System, kortweg ETICS-systeem. Zo’n systeem, ook wel buitengevelisolatiesysteem genoemd, heeft een gelaagde opbouw met als belangrijkste onderdeel isolatiepanelen. Het wordt aangebracht rond de buitenschil van nieuwe of bestaande gebouwen om hun energieprestatie te verbeteren, waardoor de stookkosten met zo’n 30% dalen. Geen enkele andere manier om je gevel te isoleren doet beter.
Door de stijgende energieprijzen is een investering in een ETICS-systeem vandaag sneller terugverdiend dan enkele jaren geleden. Al na tien jaar kan dat het geval zijn. En daarna blijft de besparing van 30% natuurlijk doorlopen. Voor gevelisolatie bestaan bovendien ook verschillende premies. De premiewijzer van xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van buitengevelisolatiesystemen, biedt een overzicht van welke dat zijn.
Een ETICS-systeem wordt afgewerkt met sierpleister, ook gekend als crepi, waardoor de woning meteen ook een frisse nieuwe look krijgt. Een en ander maakt investeren in een buitengevelisolatiesysteem een duurzame investering voor later: de woning is beter geïsoleerd en ziet er nieuw uit, waardoor de verkoopwaarde ervan hoger ligt.