Het Belgische Bureau Bas Smets vormt samen met de Parijse bureaus Grau en Neufville-Gayet een van de vier teams die zijn geselecteerd in de ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van de omgeving van de Notre Dame in Parijs. Het speelveld: een perimeter van 4 hectare rondom de iconische kathedraal die de Parijzenaren terug naar de wieg van hun stad moet lokken en die toelaat om toeristen in de beste omstandigheden te ontvangen.
Parallel aan de reconstructie van de Notre Dame na de verwoestende brand is vorige lente een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de herinrichting van de onmiddellijke omgeving van de kathedraal. Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo heeft zopas de vier ontwerpteams bekendgemaakt die geselecteerd zijn. In de zomer van 2022 wordt het winnende team aangeduid.
Bureau Bas Smets haalde de selectie samen met Grau en Neufville-Gayet. De teams tegen wie de Belg het moet opnemen zijn niet van de minste. De andere drie teams bestaan uit:
Concreet omvat de opdracht:
De grote moeilijkheid ligt in het feit dat het gebied omringd is door gebouwen en landschappen met een hoge erfgoedwaarde, die erkend en beschermd zijn, vooral omwille van hun ligging vlakbij de site ‘Paris, rives de la Seine’, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat sinds 1991.
Doel van de herinrichting
Het doel van de herinrichting is om de Parijzenaren te laten terugkeren naar de wieg van hun stad en om toeristen in de beste omstandigheden te ontvangen. Dat impliceert een volledige hertekening van de toegang tot de kathedraal, zijn ingangen vanaf het voorplein, de beheersing van de verkeersstromen, de continuïteit met de Seine, de beplanting van de site en de routes over het eiland.
Daarbij is het zaak om de historische rijkdom van de site bewaren en in de verf zetten, waaronder ook de perspectieven naar de kathedraal toe langs alle toegangswegen. De vraag is ook om het gebruik van het gebied te diversifiëren, zodat het ook deel kan gaan uitmaken van het dagelijkse leven van de Parijzenaren. Daarnaast is het ook zaak om een vlotte toegang tot de kathedraal te verzekeren en de landschappelijke kwaliteiten van de site te versterken, onder meer met het oog op biodiversiteit. Verder vraagt het stadsbestuur ook om de CO2-uitstoot van het hele project tot een minimum te beperken.