Burkinese architect Diébédo Francis Kéré bekroond met Pritzker Prize 2022

De Pritzkerprijs 2022, de hoogste eer in de architectuurwereld, is dinsdag toegekend aan de in Berlijn woonachtige Burkinese architect Diébédo Francis Kéré. Hij is de eerste architect uit een Afrikaans land die de prijs ontvangt. De jury looft Kéré voor zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid. 

"Dankzij zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en het intelligente gebruik van lokale materialen om zich aan te passen aan en in te spelen op het natuurlijke klimaat, werkt Kéré in gemarginaliseerde landen, waar de beperkingen en moeilijkheden talrijk zijn en waar architectuur en infrastructuur afwezig zijn," verklaarden de organisatoren van de Pritzkerprijs. 

Het is de eerste keer dat een architect uit een Afrikaans land de prijs ontvangt, die al de grootste namen in de architectuur heeft bekroond, zoals Frank Gehry, Tadao Ando, Renzo Piano, Zaha Hadid en Jean Nouvel.

Veel van Kéré's realisaties bevinden zich op het Afrikaanse continent, met name in Benin, Burkina Faso, Mali, Togo, Kenia of Mozambique, maar hij heeft ook opdrachten gekregen voor het ontwerpen van paviljoens en installaties in Europa en de Verenigde Staten. Hij staat vooral bekend om zijn betrokkenheid bij projecten met een groot potentieel voor publiek gebruik. 

"Hij bouwt eigentijdse onderwijsinstellingen, gezondheidsfaciliteiten, professionele huisvesting, burgerlijke gebouwen en openbare ruimten, vaak in landen waar de middelen kwetsbaar zijn en broederschap van vitaal belang", voegt de jury van de Pritzker Prize toe. Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen is de lagere school in Gando, het Burkinese dorp waar hij geboren is en waar hij ook andere projecten heeft uitgevoerd. Voor de organisatoren van de Pritzkerprijs legt deze school "de basis voor zijn ideologie: een bron bouwen met en voor een gemeenschap om in een basisbehoefte te voorzien en sociale ongelijkheden te corrigeren". De school is ontworpen om de hitte en de beperkte middelen te weerstaan en het succes ervan heeft geleid tot de bouw van lerarenwoningen, een uitbreiding van de school en een nieuwe bibliotheek.

Bron: Belga
Deel dit artikel:
Onze partners