BURO II & ARCHI +I tekent woonproject CityGate voor Anderlecht

Het woonproject CityGate in Anderlecht van BURO II & ARCHI+I, werd opgesteld in samenwerking met het gemeentebestuur en de regionale overheden. Het volgt de doelstellingen van het wijkcontract Canal du Midi en is uitgewerkt in synergie met andere projecten gepland in het gebied. Het project moet de wijk en de ruime omgeving revitaliseren en zorgen voor het herstel van het blauwe en groene netwerk in functie van een duurzame biodiversiteit.

Context

De site ligt op een cruciaal punt dat de toegang tot Brussel markeert. In deze nieuwe ontwikkeling ligt het accent op duurzaam, ecologisch en voorbeeldig bouwen, evenals op kwaliteitsvolle infrastructuur. Door de verdichting van die gebieden net buiten het centrum, in de buurt van het openbaar vervoer en de aanwezige arbeidspolen, wordt het project actief betrokken bij duurzame stedelijke ontwikkeling. In en rond het gebied zijn een groot aantal initiatieven aan de gang om de kwaliteit van leven te verbeteren, zoals moestuinen of een buurtrestaurant. Het project biedt ruimte voor winkels, ontmoetingsplaatsen, collectieve tuinen en een gemeenschappelijke ruimte om groepsactiviteiten te organiseren.

De relaties tussen de toekomstige bewoners en het contact met de toekomstige wijk zijn twee belangrijke criteria in dit project. Hierop werd de positionering van de woonruimtes gebaseerd. Ze houden rekening met gunstige oriëntaties om de kwaliteit van het leven in de appartementen te maximaliseren. Maar niet alleen de oriëntatie van de leefruimtes is belangrijk, ook de levendigheid van het binnenblok en de relatie met de omringende straten zijn van tel.


Architectuur

De keuze voor het gevelmateriaal was er resoluut één voor een buitenhuid van baksteen, waardoor het project zich integreert in de omgeving en in staat is om de tand des tijds te doorstaan. Er worden drie afzonderlijke volumes gebouwd, gescheiden door twee aparte ingangen. De drie vleugels hebben elk een eigen organisatie en typologie van woningen. Hierdoor wordt het ritme van de verschillende gabarieten (profielen van (aanpalende) gebouwen) versterkt en is er een brede visuele inkijk naar het binnenplein.
 

Engineering

De bewoners krijgen comfortabele, uiterst energie-efficiënte huizen, een centrale binnenplaats die veel activiteiten toelaat, een aangename interne circulatie en ontmoetingsplekken. Alle woningen worden passief, 30% zijn nulenergiewoningen en 20% van de elektriciteit wordt opgewekt door middel van hernieuwbare energiebronnen. Bij de keuze van de gebruikte materialen is altijd het beste compromis voor ogen gehouden qua esthetiek, duurzaamheid en milieu-impact. Bovendien zal gebouwd worden met een luchtdichtheid van n50 en 0,6 en zal de hoeveelheid afval zo beperkt mogelijk gehouden worden. Door het grote groene binnengebied wordt een CBS-coëfficient (leefomgeving per oppervlakte) bereikt van 0,6. Het gebruik van leidingwater wordt beperkt, regenwater wordt opgevangen en opgeslagen.


Het project City Gate Anderlecht werd ontworpen in opdracht van T.V. BKP (Belfius Immo - Kempenland - Pargesy). De bouwaanvraag is ingediend.

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners