In Mechelen werd het masterplan voor de sites Keerdok en Eandis voltooid. BUUR en Mint sloegen de handen in mekaar om het gebied op te waarderen met onder andere nieuwe woningen en een parking. Extra publieke functies en het vervolledigen van het netwerk van trekpleisters horen ook bij de upgrades. Probam en het stadsbestuur ondersteunen het duo.
Het bureau voor urbanisme, kortweg BUUR, is met Probam de uitdaging aangegaan om de Mechelse binnenstad door te trekken tot aan de samenvloeiing van de Dijle en de afvloeidijle. De sites krijgen plaats in een complex masterplan waarin het water naar de voorgrond wordt geschoven.
Extra publieke functies, het vervolledigen van het netwerk van trekpleisters, de herinrichting van de N16 tot een groene boulevard en de herstructurering van de Antwerpsepoort vervolledigen de upgrade van Mechelen. Het masterplan is dan ook erg complex en de implementatie zal stapsgewijs gebeuren.
Groter geheel
Het holistische karakter van het project valt op: zo zal een parkeergarage het Rode Kruisplein ontlasten van auto’s. De sites zullen verschillende stadsbuurten nog meer met elkaar verbinden, en het doel is om een nieuwe ontmoetingsplaats voor de bewoners te creëren.
Woningen aan de Dijleoevers en langs de Keerdokkaai moeten de waaier aan woonmogelijkheden verbreden. Eén woonbuurt wordt ingebed in het landschap van de vallei, de andere wordt verbonden met de historische stad en de kaai.
Dijle-specialisten
BUUR heeft zijn strepen al verdiend met gelijkaardige projecten in Leuven, Gent en Brussel. Het bureau focust op stadsontwerp en de aanleg van de publieke ruimtes.
Ze winnen dan ook regelmatig open oproepen van de Vlaamse Overheid. Hun zoveelste project aan de Dijle zou in 2015 afgerond moeten worden.