BVA neemt in architectencafé scenografie van het MAS onder de loep

Op 24 november om 19.45 richt Bond Vlaamse Architecten op de IPB-beurs een Architectencafé in waarbij Sven Grooten van B-Architecten uitlegt geeft bij de scenografie van het Museum aan de Stroom. Nadien volgt de uitreiking van de IPB Challenge.

Op 24 november om 19.45 richt Bond Vlaamse Architcten op de IPB-beurs een Architectencafé in dat in het teken staat van de scenografie van het MAS. Gastspreker is Sven Grooten van B-architecten.

BVA is al meerdere jaren een vaste partner van de IPB-beurs en organiseert ook dit jaar weer een ledenactiviteit gekoppeld aan een bezoek an de beurs. Gastspreker van het Architectencafé van 24 november is Sven Grooten. Hij werd met zijn ontwerpteam B-architecten aangesteld als de "meester-scenograaf" van het MAS. In die functie vertaalt hij de thematische benadering van het MAS in de museumzalen tot een publieksvriendelijke en multimediale beleving voor de diverse publieksgroepen die het Museum zullen bezoeken. 



In zijn voordracht licht hij toe hoe het ontwerpteam dit aanpakt en geeft hij meer uitleg over het basisschema van de MAS-scenografie.
B-architecten werd laureaat bij de wedstrijd voor de binneninrichting voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Eerder werkte B‑architecten als meesterscenograaf het masterplan voor deze inrichting uit. Uitgangspunt hierbij is om na te denken hoe het MAS het museum van, voor en door Antwerpen wordt. Hoe het MAS naast zijn architecturale verschijningsvorm ook een boeiend inhoudelijk en museaal verhaal kan brengen. Een verhaal dat iedere Antwerpenaar, maar ook Gentenaar, Nederlander, Amerikaan en Japanner kan prikkelen.

Internationale uitstraling

De uitdaging wordt hoe het MAS meer kan zijn dan de verzameling van het Nationaal Scheepvaartmuseum, Volkskundemuseum, Etnografisch Museum, Vleeshuis en een precolumbiaanse collectie Janssen. Onder de 410.000 beschikbare objecten uit de bestaande collecties bevinden er zich immers geen Mona Lisa’s of Nachtwachten waarvoor er spontaan ellenlange rijen nieuwsgierige cultuurtoeristen regen en wind trotseren om een glimp van dit werelderfgoed op te vangen. Om sterke en internationaal relevante verhalen uit de bestaande collectie van 410.000 objecten te destilleren, worden gastcuratoren uitgenodigd die een internationale uitstraling hebben maar tevens verbonden zijn met de stad.

Het verhaal van Antwerpen wordt in het MAS thematisch verteld. Elk thema krijgt zijn eigen verdieping. Daarnaast is er nog het kijkdepot en een etage voor tijdelijke tentoonstellingen. De themaverdiepingen worden telkens op een gelijkaardige manier ingedeeld: een confrontatieruimte, een introruimte, de focusruimte, de wauw-ruimte, de concentratieruimte, kennisruimte en sporenruimte.
 


Het Museum aan de Stroom moet in mei 2011 zijn deuren openen. Het complex, ontworpen door Neutelings-Riedijk Architecten, werd eind 2009 afgewerkt. De verhuis van de collecties van het Scheepvaart-museum, het Museum voor Volkskunde en het Museum voor Etnografie, is gepland voor begin 2011.
 
Het architectencafé van BVA sluit mooi aan bij het programma van de learnshops en zeker bij de apotheose van de IPB Challenge. Om 16.45 komen de architecten die geselecteerd waren voor de shortlist industriële-logistieke gebouwen hun project toelichten. Om 18.15 is het de beurt aan de architecten uit de categorie scholenbouw. Daarna om 19.45 is er het architectencafé met de lezing van Sven Grooten en om 20.30 vindt de prijsuitreiking plaats van de IPB Challenge.
 
De deelname aan het Architectencafé is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via het mailadres activiteit@bondvlaamsearchitecten.be  


Deel dit artikel:
Onze partners