Bij de invoering van de energieprestatieregelgeving hebben architecten op geheel verschillende wijze gereageerd. Terwijl het voor sommigen niet snel genoeg kon gaan, bleven anderen sceptisch. Terwijl de eersten de principes verwelkomden en hierin inspiratie vonden voor vernieuwende architectuur, bleef het voor anderen een noodzakelijk kwaad: een administratieve last en beperking van hun vrijheid die vooral kostenverhogend werkte en verder weinig meerwaarde bood. Voor de meesten zat de waarheid ergens tussenin.
"Believers" gingen al snel de grenzen aftasten: lage energie, bijna energieneutraal, passief ... "Nonbelievers" probeerden zich zo weinig mogelijk te laten beïnvloeden. De grote massa zocht naar een redelijk compromis.
Aanvankelijk konden de eisen gehaald worden met een beetje extra aandacht voor de isolatiediktes. Geleidelijk aan werden de eisen hoger: strengere grenswaarden, aandacht voor de bouwknopen, eisen betreffende stavingsdocumenten en voor te leggen berekeningsnota's ...
Stilaan wordt duidelijk dat het verbeteren van de thermische isolatie van de bouwschil niet langer volstaat om aan de wettelijke eisen te voldoen.
Ook architecten voor wie EPB geen prioriteit is, worden gedwongen om reeds vroeg in het ontwerp rekening te houden met de eisen. Zo niet riskeren zij achteraf in de problemen te komen en te moeten kiezen voor moeilijke, vaak dure oplossingen.
Voor architecten die zich niet zelf willen specialiseren in de materie, komt het er op aan zich in een vroeg stadium te laten adviseren door een bekwaam deskundige, zodat zij samen kunnen zoeken naar het beste concept.
Tijdens de sessies zal architect Luc Dedeyne, de energieconsulent voor BVA, aangeven op welke wijze de problematiek het best benaderd wordt. Daarbij maakt hij duidelijk op welke wijze het best gecommuniceerd wordt over de diverse aspecten van het ontwerp: de opbouw van de schil, de uitwerking van de bouwknopen, de luchtdichtheid, de keuze van de technieken, de hernieuwbare energie ... Hoe tijdens het bouwproces het best contact wordt gehouden met de verslaggever en hoe het correct rapporteren op basis van geldige stavingsstukken het best wordt voorbereid. Er wordt nagedacht over een stappenplan om te komen tot een concept dat het economisch optimum zo goed mogelijk benadert.
Het geheel wordt interactief opgevat zodat inzichten en bedenkingen kunnen bediscussieerd worden. Nonbelievers zijn welkom, maar vooral diegenen die beseffen dat EPB belangrijk is, doch dat architectuur nog zo veel meer is, zullen aan deze workshop een meerwaarde beleven.
Programma:
18u00 Ontvangst
18u30 Lezing / Workshop Communicatie met EPB verslaggever / adviseur over de verschillende aspecten die van belang zijn voor het beheersen van de energieprestatie van het gebouw
19u30 Pauze met catering Info-uitwisseling, netwerking, bezoek infotafels participerende bedrijven
20u15 Voorstelling gastbedrijf Toelichting over locatie, producten en procédés ...
20u30 Workshop / Discussiemoment Op zoek naar het economisch optimum ...
21u45 Afsluitende drink Nabespreking, netwerking, bezoek infotafels participerende bedrijven |
Inschrijvingen: Klik hier voor het inschrijvingsformulier. Hebt u problemen bij het inschrijven, dan helpen wij u graag verder op het nr 02 512 25 78 (druk 1). U kan nog steeds voor eerstelijnsadvies terecht bij architect Luc Dedeyne, onze energieconsulent, op werkdagen tussen 9 en 12 en tussen 14 en 16 u door: • rechtstreeks te bellen met de consulent op het nummer 0498 16 96 46 • of te mailen via deze link: energieconsulent@bondvlaamsearchitecten.be Dit advies per telefoon of mail wordt alle architecten kosteloos aangeboden.
|
|
Lidmaatschap BVA: |