Met de tentoonstelling ‘Balkrishna Doshi: Architecture for the People’ - die loopt van 2 juli tot 6 november 2022 - presenteert C-mine de eerste internationale retrospectieve buiten Azië over Balkrishna Doshi. De vermaarde architect en stedenbouwkundige is één van de weinige pioniers van de moderne architectuur in zijn thuisland, en de eerste Indiase architect die de prestigieuze Pritzker prijs in ontvangst mocht nemen. Deze maand nog ontving Doshi ook de Royal Gold Medal for Architecture 2022, uitgereikt door de Royal Institute of British Architects. De tentoonstelling is een project van het Vitra Design Museum en de Wüstenrot Stiftung, in samenwerking met de Vastushilpa Foundation.
In zijn 60-jarige carrière heeft Doshi een brede waaier aan projecten gerealiseerd, waarbij hij de principes van de moderne architectuur tot zich nam en aanpaste aan de plaatselijke cultuur, tradities, materialen en omgeving. De tentoonstelling presenteert tal van belangrijke projecten die gerealiseerd werden tussen 1958 en 2014, en die variëren in schaal van hele steden en grote stedenbouwkundige projecten tot academische campussen, culturele instellingen en kantoren voor openbare diensten; en van privéwoningen tot interieurs.
Tot deze projecten behoren baanbrekende gebouwen zoals het Indian Institute of Management (1977-92); Sangath (1980), Doshi’s eigen architectenbureau; en Aranya, het beroemde project voor sociale woongelegenheid. Onder de tentoongestelde voorwerpen bevinden zich tal van originele stukken, waaronder tekeningen, modellen en kunstwerken uit Doshi’s eigen archief en studio. Maar er zijn ook foto’s, er is film, en er zijn verschillende installaties op ware grootte. Een gedetailleerde tijdlijn biedt een overzicht van de carrière van de architect van 1947 tot vandaag. Daaruit blijken zijn nauwe relaties met andere invloedrijke architecten en opiniemakers, zoals Le Corbusier en Christopher Alexander.
De tentoonstelling ‘Balkrishna Doshi: Architecture for the People’ maakt het werk van Doshi toegankelijk voor een wereldwijd publiek, en toont hoe deze architect met zijn werk de moderne Indiase architectuur heeft heruitgevonden, én nieuwe generaties architecten heeft gevormd. De retrospectieve geeft daarom niet alleen een overzicht van Doshi’s architecturale werk, maar zet ook aan tot denken over de idealen en de sociale context die er aan ten grondslag liggen. Doshi had een humanistische filosofie, die vorm kreeg zowel door zijn Indiase roots als door zijn westerse opleiding, maar ook door de snel veranderende Indiase samenleving van de vroege jaren 1950. Zijn architecturaal register, dat zowel poëtisch als functioneel is, werd sterk beïnvloed door wat hij leerde van Le Corbusier, met wie hij samenwerkte aan het ontwerp van de Indiase stad Chandigarh en aan andere projecten; en door zijn ervaringen met Louis Kahn, die het ontwerp bedacht voor het Institute of Management. Doshi oversteeg deze vroege voorbeelden en ontwikkelde een eigen aanpak, die schommelt tussen industrialisme en primitivisme, tussen moderne architectuur en traditionele vorm. Zijn praktijk is gebaseerd op ideeën over duurzaamheid en heeft tot doel architectuur te wortelen in de bredere context van cultuur en omgeving, maar ook van sociale, ethische en religieuze overtuigingen.
Alle praktische info over de tentoonstelling kan je terugvinden op de website van C-mine.