C3A-Revit-basiscursus met C3A-gebouw als cursusoefening

Als studieproject voor de C3A-Revit-Extensies en als voorbeeldproject voor de C3A-basiscursus ondergaat het C3A-Gebouw regelmatig een volledige reconstructie met de nieuwste Revit-software en de recentelijk vernieuwde en uitgebreide C3A-Revit-Extensies. Dit dient niet alleen als test-experiment voor C3A, maar ook als showcase voor de functionaliteit van alle voorinstellingen in de C3A-Revit-Template en de uitgebreide C3A-Revit-bibliotheken.

terug in de tijd met een nieuwe cursus

Twintig jaar geleden, tijdens de eerste C3A-Revit cursus in 2004, werd dit gebouw voor het eerst in Revit uitgewerkt. Direct na deze cursus begrepen de C3A-experts de noodzaak van een goed voorbereide Revit-Template en "gelocaliseerde" Revit Content voor een efficiënte aanpak. In 2005, zes maanden later, volgde een tweede C3A-Revit cursus na implementatie van de voorbereide template en content. In de loop der jaren is het uitwerken van dit project als virtueel model met Revit herhaaldelijk herzien, waarbij werkmethodes, volgordes, Revit Tools en handleidingen werden aangepast en geoptimaliseerd. De basishandleiding is daardoor gegroeid, met regelmatige updates van printscreens en tekst, afgestemd op de evolutie van Revit en voortschrijdend inzicht.

het c3a-gebouw

Het gebouw heeft alle gebouw-ingrediënten die Revit in een basiscursus doorneemt. Het project, gebouwd in 1993 toen er nog geen Revit beschikbaar was, werd ooit al in 1992 ontworpen met een duidelijk architecturaal concept, toen al met de nodige aandacht voor energiebewust bouwen (cfr. de oriëntatie, compactheid, …), met 3D MassModelling ontwerptechnieken en toen met 2D-Cad tekeningen in AutoCAD uitgewerkt. Dit gebouw werd dus maar later met Revit opnieuw gemodelleerd, bedoeld om een cursusoefening voor Revit te zijn. De structuur is netjes gebaseerd op stramienlijnen, en het gebouw zelf heeft een reeks complexere AEC-objecten. Denk maar aan betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen wanden en vliesgevels, betonnen en metalen vloeren, enz. In het gebouw met kelder is een deel kantoorruimte, maar ook een woon-"loft" voorzien.  Er was ook een volledige buitenaanleg ontworpen en gerealiseerd, wat aanvullend op het gebouw nuttig is om in het digitaal model uit te werken: meteen een gelegenheid om Revit File-linking te illustreren.

Belangrijk is dat cursisten door deze oefening een goed ruimtelijk beeld krijgen van het project, voorheen vaak in het C3A-gebouw zelf gegeven. Alle cursusoefeningen met tekeningen kunnen digitaal worden gedeeld. Het eindresultaat van de cursus op dag één biedt een inleiding tot het besturen van Revit en de mogelijkheden ervan. De C3A-Revit-basiscursus richt zich op het praktisch ontdekken en toepassen van technische vaardigheden, niet op ontwerpen. Het C3A-gebouw, gerealiseerd in 1994, is qua omvang behapbaar en kan gedetailleerd worden uitgewerkt binnen vijf à zes dagen.

WANDEN EN VLOEREN

De wanden werden uitgezet op stramienlijnen (1, 2, 3 en A, B, C , telkens met 6m tussenafstand) en worden direct in de ruimte gekoppeld aan de gewenste levels of hoogtes (zoals de dakrand of tot aan een hogerliggende vloer). Heel flexibel kunnen de profielen van de wanden naar wens in gevelaanzicht of in 3D bewerkt worden. Voor de vloeren is het handig om in planzichten vloeren te construeren door reeds getekende wanden of lijnen te selecteren, deze bouwcomponenten reageren als slimme architectuurobjecten in 3D en connecteren in de doorsneden correct aan de wanden. Uiteraard maken de cursisten hierbij gebruik van de goed voorbereide C3A-Walls en C3A-Floors, maar voor de didactische aanpak van de cursus werd ervoor gezorgd dat er steeds een variante van de reeds voorbereide BIM-objecten nodig is, via een "duplicaat" zoals dit in Revit noemt.

Het ontwerp, als een groot driehoekig volume met een centrale hal in ‘t midden en pal zuidgericht, vormt zowel in plan, in aanzicht als in doorsnede schuine wanden, met de mogelijke aansluitingsproblemen, wat de oefening nog wat spannender maakt dan een simpele rechthoekige vorm.

DEUREN, RAMEN EN VLIESGEVELS

Deuren en ramen worden automatisch ingebed in de wanden en kunnen in Revit op architectonische wijze worden ontworpen. Ramen worden gepositioneerd en aangepast in een gevelzicht, waarbij Revit helpt bij mogelijke "bouwtechnische conflicten" met achterliggende wanden. De flexibiliteit en gedetailleerdheid van het opbouwen van vliesgevels in Revit zijn indrukwekkend. Tijdens de cursus kan iedereen snel de gebogen gordijngevel van het C3A-gebouw modelleren in het digitale model, waaruit Revit automatisch nauwkeurige plannen, aanzichten en gedetailleerde meetstaten genereert.

structurele elementen, trappen en leuningen

De polyvalente hal bij het C3A-gebouw is opgebouwd met een reeks kolommen en balken die vlot en nauwkeurig te positioneren zijn in Revit. Alle metaalprofielen, waaronder HEA's en IPE's, zijn beschikbaar als Revit Families in de C3A-Revit-Extensies, inclusief gedetailleerde BIM-informatie.

Zowel de betonnen gebogen buitentrap, de metalen spiltrap als de gebogen stalen trap in de centrale hal van C3A, inclusief de bijbehorende leuningen, kunnen handig worden gemodelleerd in het virtuele model met behulp van Revit. In recente versies is er extra aandacht besteed aan de metaalconstructie in de centrale hal, waardoor ook de meettabellen van de metalen balken en kolommen automatisch en gedetailleerd worden gegenereerd.

daken

Platte daken zijn eenvoudig, maar schuine daken op niet haaks op elkaar staande schuine wanden, met dakvlakramen en lichtkoepels, zijn een uitdaging om vlot en automatisch te laten vormen in zo’n digitaal model. En dit lukt met Revit. Voor de volledigheid halen ze in de cursus ook een reeks aan andere dakvormen en typische architectuur-situaties aan.

afwerking met componenten

Extra componenten bedoeld voor de afwerking van het project met sanitair, keukenmateriaal, meubilair en opsmuk zijn de afgelopen paar jaar veel uitgebreider als Revit-componenten beschikbaar gekomen. Deze elementen worden naargelang de View aangepast in plan-, aanzicht- of 3D-weergave afgebeeld, en zijn met allerlei trucs te verankeren aan bijv. wanden, vloeren of plafonds. Ook alle AutoCAD-DWG-gebaseerde bibliotheken (zoals de C3ACAD grafische bibliotheek) en zelfs SketchUp-componenten kunnen hierbij gebruikt worden, maar dan niet als een multiview component, enkel als 2D- of 3D-grafiek in een bepaalde view.

Opmerkelijk bij de C3A-Revit-Extensies zijn ook de 500-tal DesignMeubels uit de C3A-Meubelenbibliotheek, die ondertussen voor SketchUp, AutoCAD en Revit beschikbaar zijn. In Revit zijn die wel “intelligenter” te gebruiken dan in de andere software: in plan wordt dit netjes als een 2D-planvoorstelling getekend, en in 3D zijn dat de juiste 3D-voorstellingen, aan te passen met de juiste of gewenste kleuren. Zie bijv. de set van Vitra bestaande uit de Maarten Van Severen A-Table, chaise 03 en 2hu kast , en de reeks Extremis buitenmeubilair, die niet enkel in dit virtuele Revit-project maar ook in ’t echt zo opgesteld staan bij C3A.

Detailleren

In Revit kan de gebruiker verder detailleren dan het detailnivo. Detail Views zijn verder te detailleren “call-out”-zichten, met een deel van het gebouwenmodel als onderlegger. Detail Lines zijn te verankeren aan de onderliggende model-lines van het project, zodat project-wijzigingen ook de details mee aanpassen.

Drafting views als “tekenbladen”, waar o.a. DWG’s kunnen ingeladen worden, bieden gelijkaardige mogelijkheden als AutoCAD.

Tekst en dimensioneringen zijn in Revit ook voorzien, deze hebben misschien nog niet de mogelijkheden die AutoCAD kent, maar zijn in Revit veel efficiënter. De teksten in bovenstaande detailtekening zijn bijvoorbeeld automatische Material Tags die de tekstomschrijvingen weergeven van de gebouwde objecten of toegepaste materialen.

extractie van alle data

Bij het cursusonderdeel waar meettabellen worden gegenereerd van de getekende elementen blijkt Revit opmerkelijk gebruiksvriendelijk te zijn. Het is eenvoudig om diverse Schedule Views als interactieve data-tabellen in Revit te bewerken. Daarnaast biedt het programma efficiënte mogelijkheden voor het aanpakken van vlekkenplannen met oppervlakteberekeningen, die gemakkelijk in tabelvorm kunnen worden geëxtraheerd. De automatisering maakt het simpel om verschillende ruimtes te definiëren en visueel te verduidelijken met specifieke representatiemethoden. Bovendien worden automatisch legenda's toegevoegd, en de data-tabellen zijn volledig configureerbaar en gedetailleerd, inclusief alle bijbehorende berekeningen.

Bij de recent herziene cursusoefening is speciale aandacht besteed aan de correcte opmaak van meetstaat-tabellen. Deze tabellen zijn direct gereed voor verdere verwerking in Excel via de C3Admin-applicatie Bestekken en Meetstaten. Alle objecten, zoals deuren, ramen, kolommen en balken, worden overzichtelijk weergegeven in Quantities views. Ook worden alle materialen uit samengestelde Walls, Floors en Roofs keurig vermeld in meettabellen die voldoen aan de gebruikelijke eisen voor detailmeetstaten in Vlaanderen. Deze tabellen zijn netjes geformatteerd in negen kolommen en voorzien van de juiste codering volgens de toegepaste bestek- en meetstaat-codering (zoals de VMSW-codering of de RG904-codering). Diverse varianten zijn voorbereid in de C3A-Template, zodat elke gebruiker zijn gewenste werkmethodiek kan toepassen.

PLOTVOORBEREIDING

Voor de te publiceren plannen zijn in de C3A-Template al Revit-tekenbladen met titelblokken voorbereid. Het opmaken van verschillende zichten op enkele bladen lijkt en is eenvoudig. De plannen, gevels en doorsnedes worden automatisch uitgelijnd waar mogelijk, en ook details, meettabellen en 3D-renderings zijn moeiteloos op enkele bladen te ordenen.

In de cursusoefening wordt tevens toegelicht hoe de PDF-voorbereiding het best kan plaatsvinden voor de aanvraag van een digitale omgevingsvergunning. Hierbij worden alle gewenste PDF's voor de bouwaanvraag automatisch geëxporteerd naar een reeks PDF's, met de benaming conform de norm, via één bewerking.

Het eindresultaat kan vanuit Revit worden geplot naar printers en plotters, maar ook (en beter) geëxporteerd worden naar PDF's.

Het exporteren van het project naar "gewone" AutoCAD-tekeningen blijft eveneens nuttig, vooral voor communicatie met bouwpartners die nog niet vertrouwd zijn met Revit. Dankzij de goed vooringestelde LayerTranslator in de C3A-Revit-Template worden alle Revit-objecten met de juiste voorstelling keurig op de juiste layers geplaatst, volledig conform het C3A-Afsprakenstelsel voor DWG's.

TECHNISCHE UITRUSTING
Bij een bouwvergunning is een funderings- en rioleringsplan altijd vereist voor de technische uitrusting, zoals riolering en elektriciteit. In Revit kan dit op dezelfde manier worden aangepakt als in AutoCAD, met eenvoudige 2D-CAD-symbolen in een aparte view. Echter, Revit (FULL, via SYSTEMS/MEP) biedt aanzienlijk betere intelligente BIM-faciliteiten om dergelijke technische uitrustingen uit te werken. Dit heeft diverse voordelen, zoals verbeterde meetstaat-extractie en clash-detectie van alle leidingen.

Ook een schets voor de elektrische uitrusting van een gebouw kan in Revit worden benaderd op dezelfde manier als in AutoCAD, met eenvoudige 2D-CAD-symbolen in een aparte view. Echter, Revit (FULL) beschikt over geavanceerdere intelligente BIM-faciliteiten voor het uitwerken van dergelijke technische uitrustingen. Meer details hierover zijn te vinden in een eerder artikel in de C3A-Wijzer.

Deze technische aspecten worden kort vermeld in de C3A-Revit-basiscursus, waarbij de specifieke Revit Systems-faciliteiten alleen beschikbaar zijn voor de volledige versie van Revit. Het is echter belangrijk op te merken dat met Revit LT deze aspecten ook kunnen worden benaderd op een vergelijkbare manier als in AutoCAD, met eenvoudige 2D-CAD-symbolen in een aparte view. Uiteraard ontbreken dan wel de specifieke Revit Systems/MEP BIM-faciliteiten. Dit is relevant informatie, ook voor gebruikers van Revit LT.

Renderen

Op de laatste cursusdag wordt de omgeving van het C3A-gebouw in een aparte Revit-file uitgewerkt, waarbij de Revit File-Link methodiek wordt toegelicht. Een gedetailleerd funderings- en rioleringsplan is niet alleen vereist voor bouwaanvragen maar biedt ook waardevolle informatie voor visualisatie, bezonning, en schaduwstudies van het gebouw in zijn omgeving.

De ontwikkeling van renderings in Revit, van Accurender tot de integratie van Mental Ray in 2009, heeft het visuele aspect verbeterd. Hoewel render-oplossingen zoals V-Ray en 3ds MAX hoogwaardige resultaten kunnen opleveren, benadrukt de eenvoud en snelheid van Enscape 3D in Revit de waarde van gebruiksvriendelijke visualisatie voor Full Revit-gebruikers.

Bron: C3A
Deel dit artikel:
Onze partners