CALL FOR PROJECTS. Architectuurboek Vlaanderen N°16

In het najaar van 2024 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de zestiende editie van het Architectuurboek Vlaanderen. Dit boek brengt elke twee jaar de meest spraakmakende architectuur uit Vlaanderen en Brussel in kaart. Voor elke editie brengt het VAi een nieuwe redactieraad samen. De Call for Projects vormt het startschot voor een intensief redactieproces richting de inhoudelijke samenstelling van het boek. Projecten inzenden kan nog tot 11 augustus 2023.

Het VAi nodigt architecten, opdrachtgevers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, kunstenaars, onderzoekers, instituten en alle andere actoren die zich met architectuur bezighouden uit om projecten in te zenden. Het Architectuurboek wil telkens de rijkdom en de veelzijdigheid van de hedendaagse architectuurproductie in kaart brengen. Het wil ook een moment van reflectie zijn voor de vraagstukken die het veld bezighouden en beïnvloeden. De redactie werkt op basis van ingezonden projecten om de ruimtelijke uitdagingen, de verrassende antwoorden en de maatschappelijke positie van architectuur te bestuderen.

 

Architectuurboek Vlaanderen

Het Architectuurboek Vlaanderen verschijnt al sinds 1994 onafgebroken elke twee jaar. De reeks is uitgegroeid tot een betrouwbare toetssteen voor de architectuur uit Vlaanderen en Brussel. Binnen een inmiddels sterk ontwikkeld architectuurveld houdt het boek de recente productie tegen het licht van maatschappelijke, politieke en ruimtelijke veranderingen. Het boek gaat steeds uit van de overtuiging dat kwalitatieve architectuur ontstaat vanuit een weloverwogen verhouding tot haar context. Dit kan de stedenbouwkundige, programmatische of socio-economische context van een concreet ontwerpvraagstuk zijn. Maar ook de bredere context van maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke component, zoals, klimaatverandering, sociale ongelijkheid, mobiliteit, verdichting, vergrijzing… Het Architectuurboek wil aan de hand van goede architectuur de maatschappelijke positie van ontwerpers en de architectuurdiscipline in kaart brengen.

 

Redactie

Voor elke editie wordt er een nieuwe redactie samengesteld. De leden buigen zich over de inzendingen, stellen het boek samen en leveren een bijdrage als auteur. De redactieraad van het Architectuurboek Vlaanderen N°16 (2024) bestaat uit: Sofie De Caigny, Hülya Ertas, Klaske Havik, Petrus Kemme, Saar Meganck, Carlo Menon, Els Nulens en Evelien Pieters.

 

Deadline

Inzendingen moeten uiterlijk op vrijdag 11.08.2023 om 23:59u opgeladen worden op de website van het VAi. Meer info, waaronder de voorwaarden waaraan de ingezonden projecten dienen te voldoen, vind je hier.

Deel dit artikel:
Onze partners