Callebaut Architecten transformeert unieke betonnen graansilo tot uitkijktoren en exporuimte

De stad Roeselare krijgt er binnenkort een nieuwe toeristische trekpleister bij: een uitkijktoren die bezoekers een adembenemend uitzicht over de stad biedt vanaf 25 meter hoogte. Dit bijzondere uitkijkpunt wordt gerealiseerd in een voormalige graansilo aan de Kop van de Vaart. Dit gebouw, dat als beschermd monument is erkend, krijgt eerst een grondige restauratiebeurt door het Gentse bureau Callebaut Architecten.

De graansilo’s van het voormalige veevoederbedrijf Hanekop zijn al decennia een opvallend en beeldbepalend element in de haven van Roeselare, aan de Kop van de Vaart. Deze imposante bouwwerken, met een totale capaciteit van 25.000 m³, torenen hoog boven de stad uit en zijn een vertrouwd beeld in de regio. Ze dienden ooit als opslagplaats voor graan en waren een essentieel onderdeel van de industriële geschiedenis van Roeselare. Helaas was de activiteit op de site enige tijd stilgevallen, waardoor de gebouwen leeg kwamen te staan.

Silogebouw uit 1933

Eind 2017 kochten de naburige bedrijven Maselis, Versele-Laga en Debaillie, verenigd in Granero Industrio, de site langs de Trakelweg, die op dat ogenblik eigendom was van Dossche Mills uit Deinze. Met de aankoop van de Hanekop-site begint het voormalige veevoederbedrijf aan een nieuwe toekomst. De oudste delen van de site zullen worden vervangen door nieuwbouw, maar het beschermde silogebouw, dat dateert uit 1933 en ontworpen is door de architect Jozeph De Bruycker in opdracht van Maurice Decuypere, zal met respect voor het erfgoed worden gerestaureerd, onder leiding van Callebaut Architecten.

De veevoederfabriek is een zeldzaam voorbeeld van een betonnen silogebouw uit de jaren ’30, gebouwd volgens de architecturale opvattingen van de nieuwe zakelijkheid. Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen en heeft een betonconstructie met een geraapte voorgevel en een bovenverdieping van gele baksteen. Het torenvormige volume heeft een externe, doorgetrokken trapkoker met metalen hoekramen op de rechterhoek, die geschrankt zijn ten opzichte van de vensters van de linkerzijgevel.

Uitkijktoren

De bovenverdieping van het gebouw is opengewerkt met metalen ramen. De poort op de begane grond is vervangen door een winkelpui, en de laaddeuren op de eerste verdieping zijn vervangen door vensters. Hijsbalken boven de voormalige laaddeuren en aan de bovenhoeken van de trapkoker zijn nog steeds zichtbaar. Zowel de architecturale uitstraling van de gevel, de specifieke sfeer van de binnenruimtes als het inzicht dat het gebouw biedt in het functioneren ervan, worden als zeer waardevol beschouwd.

Na de restauratie wordt in dit beschermde monument een bijzonder uitkijkpunt gerealiseerd. Het uitkijkplatform zal ongeveer 25 meter hoog zijn en een adembenemend uitzicht bieden over de stad en het omliggende havengebied. Later zullen er ook tentoonstellingen plaatsvinden in het gebouw die het rijke industriële en havenverleden van Roeselare belichten. Het project maakt deel uit van Horizon 2025, een ambitieus plan van Westtoer en Provincie West-Vlaanderen om tegen 2025 ongeveer twintig nieuwe uitkijkpunten te realiseren in het West-Vlaamse landschap.

Bron: Callebaut Architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners