Campus Drie Eiken krijgt nieuw bruisend hart (POLO)

Een sporthal, een nieuw restaurant en meer koten en studio’s. Dat is het plan voor een nieuw levendig hart van Campus Drie Eiken. Xior Student Housing, LIFE,  en UAntwerpen willen van de Wilrijkse universiteitscampus een nieuwe bruisende plek maken. Voor het ontwerp gingen de partners in zee met POLO. In december 2022 startten de werkzaamheden. Deze werken zullen binnen twee jaar afgerond zijn.

De afgelopen jaren investeerde de Universiteit Antwerpen stevig in Campus Drie Eiken in Wilrijk. Zo werden er twee nieuwe gebouwen met voornamelijk leslokalen gebouwd, werden de onderzoekslabo’s vernieuwd, kreeg de grote aula een nieuw jasje en verrees het onderzoekscentrum Vaccinopolis. De onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur biedt hiermee een thuishaven aan 10.000 studenten, onderzoekers en medewerkers.

Toch heeft een campus meer nodig volgens rector Herman Van Goethem.

“Studentenrestaurant Komida barst uit haar voegen. We missen degelijke sportinfrastructuur en ook de studentenkamers, die dateren uit de jaren 70, zijn aan vernieuwing toe. De campus mist ook een centrum, het bruisend hart.”

 

Bebouwing parking 3

UAntwerpen ging op zoek naar een externe partner die de campus kon ontwikkelen via het systeem van erfpacht. Belangrijk was dat er minstens 120 studentenkamers voorzien werden met een sociale huurprijs.

Projectontwikkelaar LIFE werd aangesteld als externe partner, in samenwerking met Xior als langetermijn (eind)investeerder, eigenaar en operator. Samen met de architecten van POLO tekenden LIFE en Xior de plannen voor de nieuwe campus uit. De nieuwe campus situeert zich op de huidige parking 3. Door deze parking te bebouwen, worden nieuwe functies binnen de campus gecentraliseerd en zal het campushart versterkt worden. Daarnaast vormen de drie gebouwen een compositie van eenvoudige volumes die gezamenlijk een levendig plein creëren in hun tussenruimte.

 

Klimaatadaptief bouwen

Het ontwerp bevat een toren met studentenkoten: een lage dwarsbouw waar studentenkamers, een grote fietsenstalling en kleinere commerciële activiteiten een plek vinden. Daarnaast komt er ook een groot volume dat zal dienstdoen als sporthal en studentenrestaurant. Dit nieuw gebouw zorgt ervoor dat er 400 extra studenten aan tafel kunnen schuiven. Maar ook de sporthal zorgt voor een meerwaarde. Sportievelingen uit de omgeving van Wilrijk kunnen ook gebruik maken van de hal.

UAntwerpen kiest resoluut voor duurzaamheid, energie-efficiëntie en dus ook voor klimaatadaptief bouwen. De nieuwe gebouwen zullen bewust op een bestaande parking ingeplant, hierdoor gaat er geen groene ruimte verloren. Ook het aantal bomen die niet gered kunnen worden, zullen elders op de campus gecompenseerd worden.

 

Partners campusontwikkeling

“Wij zijn enorm gelukkig dat we eindelijk van start kunnen gaan met de bouw van Campus Drie Eiken. De samenwerking met UAntwerpen en het enthousiasme van de stakeholders is voor ons een mooi voorbeeld van hoe de publieke en private sector elkaar kunnen ontmoeten en versterken. Het resultaat zal een schoolvoorbeeld zijn van campusontwikkeling. Daarnaast zal het ook een grote positieve impacts hebben op de dagelijkse beleving van duizenden studenten en medewerkers.”, zegt Toon Haverals.

Ook Jiri Nagels, Country Manager Belgium van Xior Student Housing kijkt ernaar uit: “Met de bouw van de nieuwe campus kunnen we zo’n 200 studenten een tweede thuis geven. De studentenkamers zullen voldoen aan de eisen van de hedendaagse student. We dragen graag ons steentje bij om van Campus Drie Eiken een bruisende campus te maken.”

 

Nieuwe toekomstvisie

Het project voor de studentenkoten en sporthal kadert binnen een ruimere opgave voor de gehele campus. UAntwerpen werkt aan een strategische ruimtelijke toekomstvisie die richting geeft aan haar infrastructuurbeleid en pilootprojecten initieert. Daarnaast biedt deze visie hen ook de mogelijkheid om zich aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen of kansen. Door de samenwerking met de stedenbouwkundigen van POLO en de landschapsarchitecten van Felixx wordt er een punt op de horizon geplaatst. Vandaag worden hier de eerste stappen al naartoe gezet die steeds verder bouwen op de unieke groene identiteit van de campus.

De voorbereidende werkzaamheden starten in december, rekening houdend met de academische kalender. Zo zal de geluidshinder beperkt worden tijdens examenperiodes. Eind 2024 moet de nieuwe campus klaar zijn. Dan zal Campus Drie Eiken een bruisend hart hebben dat 24/7 leeft.

Bron: UAntwerpen
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners