Captivating the Senses: Architectuurreis Indië van Planopli (5-19 februari 2025)

Planopli reist in februari 2025 naar Noord-Indië. Het wordt een reis zoals het Indië betaamt: intens, spannend en inspirerend. Op het programma staat sublieme architectuur van mausolea tot parlementen. Deelnemers ervaren natuursteen tot béton brut in de meest extreme toepassingen en laten zich meedrijven door de vele kleuren en uitgestrekte vlaktes, en worden verwonderde door kosmologie, kruidige gerechten en de onmetelijke drang naar vooruitgang.

De reis start in Oud Delhi, met naast bezoeken aan historische parels ook de Indian Art Fair. Vervolgens wordt doorgereisd naar Jaipur, met een rijkdom aan erfgoed als etalage. De weg naar Agra brengt de deelnemers bij Fatehpur Sikri waarvan het paleis tot vandaag een inspiratiebron is voor het Indiase urbanisme. Dit gestage, maar leerrijke voorspel bouwt op naar Ahmedabad, New Delhi en Chandigarh met modernistische en hedendaagse projecten van Le Corbusier, Balkrishna Doshi, Charles Correa, Matharoo,...

Van Le Corbusier tot Balkrishna Doshi

In 1950 trokken twee Indische ambtenaren naar Europa met als missie een architect aan te stellen voor de hoofdstad van de nieuwe deelstaat Punjab. Het onafhankelijke Indië was op dat moment drie jaar oud, maar had toen al de culturele achtergrond van een eeuwenoude dame.

Zoals elke reiziger kan beamen, die voet heeft gezet op het Indiaase subcontinent, zal ook Le Corbusier niet ontsnappen aan de bekoring van moeder India. Hier slaagde hij erin zijn chef-d’oeuvre, het Capitol Complex in Chandigarh, te realiseren. Zijn aanwezigheid in Indië inspireerde een hele generatie architecten, waaronder Pritzker-prijs winnaar Balkrishna Doshi.

De bescheiden Balkrishna Doshi zette het werk verder en ontwierp het Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad. Een voedingsbodem voor jonge architecten en urban planners, die met dezelfde aandacht voor het klimaat, de natuurlijke omgeving en eerlijke materialen aan de slag gingen.

Belgische ambassade in New Delhi

Tijdens het interbellum overzag Britse architect Edwin L. Lutyens de voltooiing van New Delhi, het nieuwe stadsdeel dat hij samen met Herbert Baker ontwierp in opdracht van de British Raj. Het masterplan omvat omvangrijke symmetrische lanen met als apotheose de Viceroy’s House. Hij vermengde een classicistische vormentaal met elementen uit lokale architectuur tot een uniek voorbeeld van koloniale macht.

De megalopolis heeft sindsien haar positie als politieke centrum niet meer losgelaten en verzamelde op die manier een heel aantal prestigieuze architectuurprojecten. De door Satish Gujral ontworpen ambassade van België maakt er deel uit van de diplomatische enclave, Indische overheidsdiensten huizen er in brutalistische complexen van Kuldip Singh en Shiv Nath Prasad. En de Lotus Tempel, de Akshardham en de Jama Masjid vormen er de religieuze centra voor de stad en haar wijde omgeving.

Fatehpur Sikri

Het is te danken aan het unieke klimaat van Rajastan dat de Mogolkeizer Akbar in 1585 zijn gloednieuwe stad Fatehpur Sikri achterliet na slechts 14 jaar dienst. Het indrukwekkend paleiscomplex en navenant imposante moskee zijn in perfecte staat bewaard gebleven en geven een unieke kijk in de artistieke mogelijkheden van het Mogolkeizerrijk.

Anderhalve eeuw later besliste de Maharaja Sawai Jai Singh II om het experiment verder te zetten toen hij in 1727 architect Vidyadhar Bhattacharya de opdracht gaf om Jaipur te ontwerpen. Een bruisende stad gebaseerd op kosmologische principes, waar kunstenaars en ambachtslieden tot vandaag het toppunt van hun mogelijkheden tentoonstellen en een ode brengen aan de rijke geschiedenis van Noord-Indië.

Inschrijven en info-avond

Ben jullie klaar om plaats te nemen? Planopli vertrekt met een groep van 25 personen op 5 februari 2025 voor een 14-daagse reis. Tijdens de reis wordt het gezelschap de bijgestaan door lokale architecten en experten die een uniek licht zullen schijnen op de achtergrond van de projecten. Ter plaatse ben je in de goede handen van reiscurator Eva Lo en onze lokale reispartner, die Indische gastvrijheid hoog in het vaandel draagt. Meer informatie vinden je terug op de website van Planopli.

Ben je geprikkeld, maar heb je nog enkele vragen over deze reis die je aan de reisbegeleider wil stellen? Noteer dan maandag 14 oktober in jouw agenda, die avond nodigt het Planopli-team je uit in Gent voor een voorstelling van onze reizen in 2025.

Bron: Planopli
Deel dit artikel:
Onze partners