Carlo Ratti Associati heeft zijn ontwerp onthuld voor de Jian Mu Tower, een 218 meter hoog gebouw in de Chinese stad Shenzhen, dat een grootschalige stadsboerderij integreert in zijn structuur. Het moet de eerste ‘farmscraper’ ter wereld worden. De toren zal tot 40.000 mensen per jaar kunnen voeden terwijl hij ook kantoren, een supermarkt en food court huisvest.
De gevels van dit kantoorgebouw worden bedekt door een verticale boerderij die zich over de volledige hoogte van het gebouw uitstrekt. De Jian Mu Tower bevindt zich in de zuid-Chinese stad Shenzhen en is het resultaat van een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven door de Chinese supermarktketen Wumart. Het project introduceert een nieuw soort wolkenkrabber waarbij het natuurlijke en artificiële met elkaar overlappen. Huurders kunnen met name verse groenten en fruit kweken, kopen en consumeren in het gebouw zelf.
Voedsel voor 40.000 mensen
Jian Mu Tower zal komen te liggen op het laatste perceel van het ‘Central Business District’ van Shenzhen en zo de skyline van het gebied vervolledigen. 10.000 m2 van de geveloppervlakte is gereserveerd voor het kweken van gewassen. De verticale op hydrocultuur gebaseerde boerderij zal naar verwachting 270.000 kilogram aan voedsel kunnen produceren, goed voor de voedselvoorziening van zowat 40.000 mensen.
Natuur en architectuur
“Kleinschalige landbouw gebeurt in steden overal ter wereld. Deze toren tilt het concept naar een hoger niveau en heeft het potentieel om een belangrijke rol te gaan spelen in het ontwerp van toekomstige steden. We bieden hiermee een antwoord op een van de meest prangende architecturale uitdagingen van vandaag: hoe kunnen we de natuurlijke wereld in architectuur integreren?”, aldus Carlo Ratti, oprichter van CRA en professor aan het Massachusetts Institute of Technology.
De naam van de toren is afgeleid van het mythische symbool van de jian mu-boom, die volgens de legende hemel en aarde verbindt. In het traditionele geloof is de hemel rond en de aarde vierkant. De wolkenkrabber heeft daarom een rechthoekige basis die naar boven toe transformeert naar een kokervorm. De toren biedt 90.000 m2 aan ruimte gespreid over 51 verdiepingen.
Artificiële intelligentie
CRA werkte samen met ZERO, een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in innovatieve landbouw, om de boerderij te optimaliseren zodanig dat alles van salade tot fruit en aromatische kruiden er kan geproduceerd worden, terwijl ze tegelijk efficiënt en duurzaam blijft. Een virtuele ‘landbouwingenieur’ gestuurd door artificiële intelligentie staat in voor de dagdagelijkse werkzaamheden zoals irrigatie.
Doorgedreven groenintegratie
Natuurlijke en artificiële elementen werken nog op veel andere manieren samen in deze toren. Langs de buitenzijde van de toren zijn landschappelijke terrassen voorzien begroeid met een variëteit aan flora zoals waterlelie, varen en lychee. Ze zorgen voor biodiversiteit en profiteren van de overvloedige regenval van Shenzhen voor hun duurzaam irrigatiesysteem. De werknemers in de toren kunnen binnentuinen gebruiken ter ontspanning en voor sociale interactie. De tuinen zijn dubbelhoog en naadloos geïntegreerd in de binnenruimtes, waardoor huurders zich in een natuurlijke setting wanen. De groene buitengevel beperkt vanzelfsprekend de instraling van de zon aanzienlijk en op die manier ook de nood aan actieve koeling. Werknemers kunnen het microklimaat van hun kantoren bovendien eenvoudig aanpassen via een mobiele app.