Vroegere kantoorruimtes van CONIX RDBM Architects bevonden zich vaak op een hogere verdieping. Nu wil het architectuurbureau opnieuw contact met de begane grond. Daarom ontwerpt en realiseert het ‘CASA CONIX’ op het gelijkvloers in het vroegere gebouw van de Antwerpse Waterwerken. Het volledige concept pas volgens het bureau binnen het circulaire gedachtengoed en is een experiment, een laboratorium of atelier van creatieve architecten en interieurarchitecten. CONIX COOL INTERIOR nam de inrichting voor zijn rekening.
Het nieuwe kantoor bevindt zich op de gelijkvloers van het vroegere gebouw van de Antwerpse Waterwerken- aan de Mechelsesteenweg. Het ontwerp koppelt flexibiliteit aan circulaire duurzaamheid. “Dat is hoe wij het nieuwe werken zien, beïnvloed door de evoluties die de pandemie in gang heeft gezet, maar vooral ook hoe we de kantoren van de toekomst zien”, klinkt het.
Urban mining
CASA CONIX past volgens het Antwerpse bureau volledig binnen het circulaire gedachtengoed. “We hebben gebruik gemaakt van alles wat er al in de ruimte aanwezig was en het aangevuld met materialen die van andere gebouwen komen en daar niet meer nodig waren.”
Voor de inrichting van het nieuwe kantoor maakte het bureau gebruik van urban mining. “Glazen tussenwanden haalden we bij Het Zandkasteel in Amsterdam waar de hoofdzetel van ING werd ontmanteld. De isolatiewanden, gevuld met gerecycleerde jeans, zijn afkomstig van hetzelfde project. Die hebben we eerst gebruikt voor een tijdelijk project in Brussel en nu doen ze dienst in onze nieuwe kantoorruimtes. Alles wat in het kantoor aan de Mechelsesteenweg aanwezig was, hebben we herbestemd.”
Verbinding en interactie
CONIX RDBM Architects ging op zoek naar een nieuwe, ideale locatie die de verbinding tussen binnen en buiten, tussen medewerkers onderling en met stakeholders stimuleert. Er heerst dan ook echte interactie met de buitenwereld. Vanuit CASA CONIX kan je het stadsleven bekijken, maar tegelijk maakt het zelf het stadsleven mogelijk. CASA CONIX wordt een verbindende actor in het stadsleven: de verwevenheid met de stad, het gemengd gebruik het overlappen van functies en de circulatie.
Publiek toegankelijk restaurant
Het project bestaat uit drie zones een meer publiek zone, een collectieve zone en een meer private zone. De werkruimte in het kantoor, links van de middengang, is in de eerste plaats een samenwerkplek waar zich ook het bedrijfsrestaurant ‘La Mensa’ bevindt. Vanaf 17 uur wordt de restaurantruimte publiek, de kant van de kantoorruimte wordt dan afgesloten. Door het bedrijfsrestaurant ook voor het grote publiek open te stellen wil CONIX RDBM Architects de band met het stedelijk weefsel nauw aanhalen.
“We hebben ervoor gekozen ons bedrijfsrestaurant voor het publiek te openen. La Mensa betekent kantine, of gemeenschappelijke tafel. Aan het andere uiterste van onze ruimte bevindt zich een multimediale ruimte voor ontmoetingen of tentoonstellingen. Kortom, een studio die ook door derden kan gebruikt worden.
Duurzaamheid en circulariteit
Op energetisch vlak kiest het architectenbureau voor een volledig circulair beheer van warmte en koeling, met onder andere een groen datacenter. “We moeten daardoor geen nieuwe ramen plaatsen en kunnen bovendien als kantoor het hele gebouw kunnen koelen en verwarmen.”
Technologie
Technologie speelt onmiskenbaar een grote rol in het nieuwe kantoor. Via een immens scherm van wel 3,5 m hoog kan CONIX RDBM Architects content tonen, aangevuld met een stevige audio-installatie. “Op die manier nemen we onze klanten en medewerkers mee in een sterk visueel verhaal.” Het scherm maakt deel uit van een grote open ruimte die uitermate geschikt is voor events.