Catherine Lootens (Groen Licht Vlaanderen): "Licht is meer dan lux."

Op 10 september organiseren Architectura en Groen Licht Vlaanderen een webinar dat volledig draait om verlichting en daglichttoetreding. De sessie wordt ondersteund door ERCO, VELUX, Opple, en Zumtobel, en zal worden gemodereerd door Catherine Lootens, Cluster Manager van Groen Licht Vlaanderen, en Rik Neven van Architectura. Catherine Lootens is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van verlichting in België en zal haar jarenlange ervaring en inzicht gebruiken om het panelgesprek mee te leiden.

Catherine Lootens benadrukt dat er bij lichtontwerp vaak te veel nadruk ligt op energie-efficiëntie en kosten, en te weinig op het creëren van een harmonieus en gelaagd ontwerp met oog voor visueel comfort en welzijn. In Vlaanderen ontbreekt het vaak aan een cultuur waarin architecten of interieurarchitecten verlichting als een integraal onderdeel van het ontwerp zien. Ze pleit ervoor dat architecten klanten overtuigen om gespecialiseerde lighting designers in te schakelen, zoals in veel andere Europese landen gebruikelijk is.

Een van de grootste fouten bij verlichting is volgens Lootens de focus op technische en energetische vereisten, zonder rekening te houden met de esthetiek en het welzijn van de gebruikers. Een goed lichtontwerp gaat verder dan het simpelweg voldoen aan de lux-normen. Het draait ook rond het vermijden van verblinding en te grote contrasten, en het gebruik van verlichting om een ruimte visueel aantrekkelijker en comfortabeler te maken.

Evoluties in de verlichtingssector

De verlichtingstechnologie blijft zich snel ontwikkelen, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Catherine Lootens ziet de overgang naar circulaire materialen en productieprocessen als een belangrijke trend. Ze pleit ervoor om niet alleen nieuwe verlichting te produceren, maar ook herstel en hergebruik serieus te nemen. Daarnaast wordt ook Human Centric Lighting, waarbij de verlichting wordt aangepast aan het natuurlijke bioritme van de mens, steeds belangrijker. Dit concept wordt steeds meer geïntegreerd in de verlichtingsoplossingen om bij te dragen aan het welzijn van gebruikers.

Schrijf je in voor het webinar

Het webinar biedt een uitstekende gelegenheid om te leren van vooraanstaande experts zoals Catherine Lootens en Rik Neven. Of je nu werkzaam bent in architectuur, interieurontwerp of projectontwikkeling, de gedeelde inzichten zullen je helpen om je verlichtingsprojecten naar een hoger niveau te tillen.

Mis deze kans niet en meld je vandaag nog aan voor het gratis webinar op 10 september!

Bron: Groen Licht Vlaanderen
Deel dit artikel:
Onze partners