Catherine Vangilbergen (Van Roey Vastgoed): “De klassieke ontwikkelaar heeft weinig incentive om in te zetten op circulair bouwen”

“Een klassieke projectontwikkelaar, die woonentiteiten verkoopt binnen een groepswoningbouwproject, heeft vandaag weinig incentive om in te zetten op circulair bouwen, aangezien de focus van zo’n ontwikkeling vaak ligt op de kostprijs of CAPEX in plaats van op de Total Cost of Ownership of OPEX.” Aan het woord is Catherine Vangilbergen, Development Manager bij Van Roey Vastgoed. Die ontwikkelaar heeft met onder meer de realisatie van De Nieuwe Dokken in Gent en een stuwende rol in het onderzoeksproject CESCO XL, al heel wat ervaring op het vlak van circulair bouwen. Reden genoeg voor Schüco en Redactiebureau Palindroom om Vangilbergen uit te nodigen op het interactief webinar dat ze op 19 oktober organiseren in Vilvoorde en waarin ze enkele specialisten samenbrengen om het te hebben over circulair bouwen en de rol van de investeerder daarin. Het webinar is gratis te volgen. Inschrijven kan via deze link.

“Met het onderzoekstraject CESCO XL onderzoekt groep Van Roey, in samenwerking met Vlaanderen Circulair, de mogelijkheid om circulair bouwen in Vlaanderen op te schalen binnen de residentiele sector”, licht Vangilbergen van Van Roey toe. “We werken daarvoor samen met een aantal partners, zoals VITO, Endeavour, Rebel, UHasselt en archipelago, die ons met hun expertise rond de verschillende aspecten van dat vraagstuk ondersteunen. Circulair bouwen binnen de residentiële sector lijkt in eerste instantie minder evident, enerzijds omwille van de klassieke versnipperde eigendomsstructuur en anderzijds omwille van het type vastgoed. Bij woningentiteiten wordt er namelijk minder snel naar interieuraanpassingen gekeken dan in bijvoorbeeld kantoorgebouwen of gebouwen voor zorg. In het project CESCO XL onderzoeken we of we door de introductie van een alternatieve woonformule, bijvoorbeeld een wooncoöperatie, de eerste uitdaging het hoofd kunnen bieden door de introductie van één eigenaar voor een gebouw in plaats van verschillende. Daarnaast gaan we ontwerpmatig op zoek naar logische circulaire concepten om toe te passen in dit type vastgoed, steeds startend vanuit een langetermijnvisie, met aandacht voor de Total Cost of Ownership en aanpasbaarheid, en niet louter met de focus op de startinvestering.”

Lees verder op circubuild.be

Deel dit artikel:
Onze partners